Ciecierzyca po bretońsku • przepis • składniki • przygotowanie
Co znane, warto zmieniać, więc zamiast fasolki po bretońsku Karol proponuje ciecierzycę po bretońsku! Z dodatkiem chrupiących warzyw, pachnącej kiełbasy i boczku. Koniecznie pozwól sobie na ten genialnie smaczny eksperyment!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY BOCZEK I KIEŁBASĘ
Olej rozgrzewamy delikatnie na patelni i dodajemy boczek oraz kiełbasę pokrojoną w grube półplasterki. Gdy boczek będzie lekko przesmażony, dodajemy pokrojoną w kostkę szalotkę i posiekany czosnek. Smażymy ok. 2 minut i przekładamy całą zawartość patelni na talerz.
PODSMAŻAMY WARZYWA
Paprykę i cukinię pokrojone w grubą kostkę (cukinię bez gniazd nasiennych) podsmażamy ok. 5 minut na tej samej patelni, na której smażyliśmy boczek i kiełbasę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy, zdejmujemy z ognia i przekładamy na talerz.
KONTYNUUJEMY SMAŻENIE MIĘSA
Boczek, kiełbasę, szalotkę i czosnek z powrotem przekładamy na tę samą patelnię. Smażymy na małym ogniu z dodatkiem koncentratu, majeranku i wody ok. 3 minut.
DODAJEMY CIECIERZYCĘ
Dodajemy ciecierzycę wraz z zalewą i gotujemy do momentu zgęstnienia sosu.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Masło i przesmażone wcześniej warzywa dodajemy na patelnię. W razie potrzeby całość ponownie doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy i smażymy przez ok. 2 minuty. Zdejmujemy patelnię z gazu.
PRZESMAŻAMY BOCZNIAKI
Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Boczniaki rwiemy na kawałki i partiami wrzucamy na patelnię. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Mieszamy i smażymy do lekkiego zarumienienia.
PODAJEMY DANIE
Ciecierzycę z mięsem i warzywami przekładamy do misek. Na górę sypiemy przesmażone boczniaki. Dodajemy świeżą kolendrę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2336,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
584,1 kcal
Tłuszcz
35,4 g
Węglowodany
45,1 g
Błonnik
24,3 g
Białko
24,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Steki z kapusty
Steki z kapusty to hit wegańskiego grilla, ale również idealny pomysł na letni obiad czy zimową kolację. Fantastyczny smak i bardzo proste przygotowanie sprawią, że ten przepis Kingi zagości u Was na stałe!

Bezglutenowa, wegańska szarlotka z kaszą jaglaną bez cukru
Wypróbuj przepis na szarlotkę dla każdego! Bezglutenowa, na spodzie z kaszy jaglanej, wegańska, a do tego bez dodatku cukru.

Potrawka piwna z łopatki wieprzowej z pieczoną kalarepą
Karol Okrasa zna nie jeden przepis na doskonałą potrawkę! Spróbuj tej z piwem, łopatką wieprzową i pieczoną kalarepą.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babeczki sushi
Wyjątkowa interpretacja japońskiego klasyka, czyli sushi! Wypróbuj ten przepis i sprawdź, jak smakują babeczki z ryżu, wodorostów nori i aromatycznego łososia.

Salsa pomidorowa
Aromatyczny sos z pomidorów, cebuli i przypraw. Doskonale komponuje się z mięsem i chrupiącym świeżym pieczywem.

Zupa jarzynowa z pastą ziołową
Pyszna zupa z doskonałą pastą z pietruszki, bazylii, parmezanu i orzeszków pinii!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Słodkie cake popsy w kształcie choinek
Ciasteczkowe lizaki w kształcie choinek? Te wykonane wg przepisu Kingi są proste i pyszne! Upiecz czekoladowe ciasto, wycinaj choinki i dekoruj je całą rodziną – niech święta zaczną się na słodko!

Sałatka z grillowanym kurczakiem MCS
Pełna smaków, chrupiąca sałatka z grillowanym kurczakiem w marynacie BBQ może stać się Twoim nowym ulubionym daniem. Rozsmakuj się w smakach inspirowanych kuchnią TEX-MEX.

Lody truskawkowo-jogurtowe
Lody, które zrobisz w mig! A później tylko musisz poczekać, aż się dobrze zmrożą. Fantastyczna opcja na upalne lato!