przepis-na-kobiete.pl

Podpłomyki z jabłkiem i wędzonym łososiem • przepis • składniki • przygotowanie

Jak smakuje połączenie jabłka i łososia? Przygotuj naszą wersję podpłomyków i przekonaj się sam!

Podpłomyki z jabłkiem i wędzonym łososiem

Jak smakuje połączenie jabłka i łososia? Przygotuj naszą wersję podpłomyków i przekonaj się sam!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula dymka - 0,5 szt.
chrzan tarty - 30 g
cukier - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
drożdże świeże - 10 g
miód - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
tymianek suszony - 0,5 łyżeczki
łosoś wędzony - 250 g
mąka pszenna - 270 g
śmietana 30% - 150 g
jabłko zielone - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.WYRABIAMY CIASTO:
Drożdże kruszymy i rozcieramy z cukrem w 125 ml letniej wody. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, oliwę i mąkę, a następnie zagniatamy na gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
2.PRZYGOTOWUJEMY KREM CHRZANOWY:
Śmietankę mieszamy z chrzanem, miodem i solą. Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki.
3.ROZWAŁKOWUJEMY PLACUSZKI:
Wyrośnięte ciasto delikatnie podsypujemy mąką i dzielimy na 4 porcje. Następnie każdą porcję rozwałkowujemy na placek o owalnym kształcie (ok. 35 x 18 cm). Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy po 2 placki obok siebie. Podpłomyki smarujemy kremem chrzanowym i posypujemy krążkami dymki oraz tymiankiem. Jabłko myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Jabłka rozkładamy na podpłomykach, doprawiamy odrobiną pieprzu.
4.PIECZEMY PODPŁOMYKI:
Blachy z podpłomykami pieczemy jedna po drugiej, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez 12 minut. Łososia dzielimy na kawałki, połowę rozkładamy na upieczonych wcześniej podpłomykach i zapiekamy przez kolejne 1-2 minuty. Wyjmujemy, pozostałe podpłomyki pieczemy tak samo.
Podpłomyki z jabłkiem i wędzonym łososiem

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYRABIAMY CIASTO

Drożdże kruszymy i rozcieramy z cukrem w 125 ml letniej wody. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, oliwę i mąkę, a następnie zagniatamy na gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.

2

PRZYGOTOWUJEMY KREM CHRZANOWY

Śmietankę mieszamy z chrzanem, miodem i solą. Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki.

3

ROZWAŁKOWUJEMY PLACUSZKI

Wyrośnięte ciasto delikatnie podsypujemy mąką i dzielimy na 4 porcje. Następnie każdą porcję rozwałkowujemy na placek o owalnym kształcie (ok. 35 x 18 cm). Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy po 2 placki obok siebie. Podpłomyki smarujemy kremem chrzanowym i posypujemy krążkami dymki oraz tymiankiem. Jabłko myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Jabłka rozkładamy na podpłomykach, doprawiamy odrobiną pieprzu.

4

PIECZEMY PODPŁOMYKI

Blachy z podpłomykami pieczemy jedna po drugiej, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez 12 minut. Łososia dzielimy na kawałki, połowę rozkładamy na upieczonych wcześniej podpłomykach i zapiekamy przez kolejne 1-2 minuty. Wyjmujemy, pozostałe podpłomyki pieczemy tak samo.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1982,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

495,6 kcal

🥑

Tłuszcz

22 g

🌾

Węglowodany

61,1 g

🥬

Błonnik

19,9 g

💪

Białko

19,9 g

Podobne przepisy