Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYRABIAMY CIASTO
Drożdże kruszymy i rozcieramy z cukrem w 125 ml letniej wody. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, oliwę i mąkę, a następnie zagniatamy na gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
PRZYGOTOWUJEMY KREM CHRZANOWY
Śmietankę mieszamy z chrzanem, miodem i solą. Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki.
ROZWAŁKOWUJEMY PLACUSZKI
Wyrośnięte ciasto delikatnie podsypujemy mąką i dzielimy na 4 porcje. Następnie każdą porcję rozwałkowujemy na placek o owalnym kształcie (ok. 35 x 18 cm). Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy po 2 placki obok siebie. Podpłomyki smarujemy kremem chrzanowym i posypujemy krążkami dymki oraz tymiankiem. Jabłko myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Jabłka rozkładamy na podpłomykach, doprawiamy odrobiną pieprzu.
PIECZEMY PODPŁOMYKI
Blachy z podpłomykami pieczemy jedna po drugiej, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez 12 minut. Łososia dzielimy na kawałki, połowę rozkładamy na upieczonych wcześniej podpłomykach i zapiekamy przez kolejne 1-2 minuty. Wyjmujemy, pozostałe podpłomyki pieczemy tak samo.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1982,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
495,6 kcal
Tłuszcz
22 g
Węglowodany
61,1 g
Błonnik
19,9 g
Białko
19,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grillowana klasyczna kanapka tostowa z salami, serem i sałatą lodową
Ten przepis na kanapkę z grillowanym serem rozpocznie niebiańską przygodę, która będzie hołdem dla odległych, nieodkrytych granic. Każdy kęs przeniesie Cię do niezbadanych galaktyk, obiecując epicką, kosmiczną odyseję!

Lody truskawkowo-bazyliowe
Lody truskawkowo-jogurtowe z delikatnym aromatem bazylii – łatwy przepis autorstwa Pawła Małeckiego. Skusisz się?

Letnia sałatka z arbuzem i dressingiem cytrynowym
Orzeźwiające połączenie sałaty, owoców, oliwek, cebuli i sera brie. Lekkie i bardzo smaczne danie nie tylko na letnie upały.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie drożdżówki ze śliwkami
Wegańskie, domowe, idealne na długą przerwę! Drożdżówki ze śliwkami wg przepisu Kingi świetnie się nadają jako drugie śniadanie lub słodka przekąska.

CIASTO MILIONERA
Ciasto na bogato? Pewnie! Kruche ciasto z migdałami, orzechami laskowymi, masą krówkową i… jadalnym złotem! Musicie spróbować!

Sernik z marakują
Sernik z nutą egzotycznej marakui na orzechowym spodzie? Daria Ładocha ma na niego niezawodny przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Babka marmurkowa
Prosta w wykonaniu i niezwykle efektowna w środku. Ta klasyczna babka marmurkowa to coś czego trzeba spróbować!

Paluszki rybne z łososia z sałatką z ogórka
Dzieci uwielbiają paluszki rybne. W tym wydaniu smakują wybornie. Delikatny łosoś i świeża sałatka to duet doskonały.

Kruche miodowe ciasteczka
Miód gryczany to doskonała podstawa słodkich, kruchych ciasteczek. Poznaj przepis Pawła Małeckiego!
