Jajecznica na 3 sposoby • przepis • składniki • przygotowanie
DG wie, że jajecznica to niekończące się źródło kombinacji! Poznaj jego sposoby na pożywne śniadanie!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KLASYCZNA JAJECZNICA CEBULĘ
siekamy w drobną kostkę, boczek kroimy na mniejsze kawałki.
JAJKA WBIJAMY DO
miseczki.
NA PATELNI ROZTAPIAMY
masło.
POKROJONĄ CEBULĘ WRZUCAMY
na patelnię i czekamy, aż się zeszkli.
JAJKA DOPRAWIAMY SOLĄ
i pieprzem, a następnie rozbijamy za pomocą trzepaczki.
DO PODSMAŻONEJ CEBULI
dodajemy boczek i lekko podsmażamy.
WLEWAMY JAJKA NA
patelnię i cały czas mieszamy.
KIEDY JAJKA SIĘ
zetną, przekładamy je do miseczki.
SIEKAMY SZCZYPIOREK I
posypujemy nim gotową jajecznicę.
KREMOWA JAJECZNICA Z
POMIDORAMI Jajka wbijamy do miseczki.
WYCINAMY ŚRODEK POMIDORA,
pozostałą część kroimy w kostkę i dodajemy do jajek.
WLEWAMY MLEKO, DOPRAWIAMY
solą i pieprzem, mieszamy.
NA PATELNI ROZPUSZCZAMY
masło.
WLEWAMY JAJKA I
cały czas mieszamy.
KIEDY JAJKA SIĘ
zetną, przekładamy jajecznicę do miseczki.
DEKORUJEMY LISTKAMI
bazylii.
JAJECZNICA NA OSTRO
Cebulę siekamy w drobną kostkę.
NA PATELNI ROZPUSZCZAMY
masło.
KABANOSY KROIMY NA
mniejsze kawałki.
POKROJONĄ CEBULĘ WRZUCAMY
na patelnię.
OLIWKI DROBNO SIEKAMY,
pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki i wszystko dodajemy do cebuli.
NIEWIELKĄ ILOŚĆ PAPRYCZKI
chili (razem z nasionami) drobno siekamy i także wrzucamy na patelnię.
STOPIEŃ OSTROŚCI DOPASOWUJEMY
do preferencji smakowych.
JAJKA WBIJAMY DO
miseczki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
WLEWAMY NA PATELNIĘ
i czekamy, aż wszystko się zetnie (tym razem nie mieszamy!).
DELIKATNIE ROZGARNIAMY JAJECZNICĘ
łopatką.
GOTOWĄ JAJECZNICĘ PRZEKŁADAMY
do miseczki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
605 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
202 kcal
Tłuszcz
16,4 g
Węglowodany
4,1 g
Błonnik
0,8 g
Białko
9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Klasyczna zupa ogórkowa
Tak smaczna jak u mamy i przygotowana z kilku prostych składników! Klasyczna zupa ogórkowa Karola przypomni Wam smaki dzieciństwa i sprawdzi się w roli szybkiego obiadu.

Pierś kurczaka z ziemniakami i marchewką z groszkiem
Kurczak z warzywami to zawsze dobry pomysł na obiad. Wypróbuj ten przepis i zrób coś naprawdę pysznego dla siebie i swoich bliskich!

Bezowy tort cytrynowy
Słodki deser w doskonałej cenie - bezowy torcik przełożony cytrynowym kremem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegański krem ziołowy
Świetnie sprawdzi się na kanapkach, w naleśnikach lub jako dip do słonych przekąsek! Wegański krem ziołowy jest tak prosty, pyszny i uniwersalny, że często będziesz do niego wracać.

Wytrawna konfitura z pomidorów i chili
Konfitura w wersji wytrawnej, lekko pikantna? Wypróbuj przepis Karola na konfiturę z pomidorów z dodatkiem chili. To smak, który zapadnie Ci w pamięć.

Kanapka z pastrami
Sprawdź, jak smakuje klasyk przekąsek w stylu nowojorskim: club sandwich, kanapka z pastrami! Dzięki przepisowi Karola wszystkie jej warstwy złożą się na niepowtarzalny smak!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
By sezon na śliwki trwał dłużej, zamknij je w słoiku! Najlepiej w towarzystwie czekolady. Powidła Pawła to pyszny, domowy dodatek do ciepłych bułeczek lub naleśników.

Placuszki jogurtowe z musem wiśniowo-jabłkowym
Szukasz pomysłu na drugie śniadanie dla całej rodziny lub czegoś pysznego dla swojego malucha? Spróbuj delikatnych i puszystych placuszków jogurtowych z musem wiśniowo-jabłkowym. Łatwe, szybkie i pyszne!

Zupa z topinamburu z sałatką
Sycąca zupa krem z topinamburu z podgrzybkami – doskonała opcja na każdą porę roku! Wypróbuj przepis Karola Okrasy!