przepis-na-kobiete.pl

Kolorowe wrapy z falafelami • przepis • składniki • przygotowanie

Łatwy, smaczny i przyjemny! Właśnie taki jest przepis Kingi na delikatne i pożywne wrapy z falafelami! Bądźcie gotowi na kulinarne cuda po połączeniu buraczanej tortilli z falafelem, warzywami i hummusem!

Kolorowe wrapy z falafelami

Łatwy, smaczny i przyjemny! Właśnie taki jest przepis Kingi na delikatne i pożywne wrapy z falafelami! Bądźcie gotowi na kulinarne cuda po połączeniu buraczanej tortilli z falafelem, warzywami i hummusem!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

Falafel - 200 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
tortilla - 4 szt.
hummus - 220 g
ogórek - 1 szt.
awokado - 1 szt.
papryka żółta - 0,5 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
mix sałat - 4 garście
jogurt naturalny - 1 łyżka
czarnuszka - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY FALAFELE:
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy na niej falafele przez ok. 5-8 minut lub aż się zarumienią.
2.PRZYGOTOWUJEMY WRAPY:
Na każdej tortilli rozsmarowujemy po łyżce hummusu z guacamole. Potem umieszczamy na nich po jednej garści mixu sałat. Następnie ogórki i paprykę kroimy w słupki, a czerwoną cebulę w talarki i również dokładamy je do naszych tortilli. Na koniec na każdy placek wykładamy po ¼ awokado pokrojonego w plastry. Całość skrapiamy pozostałą łyżką oliwy i oprószamy delikatnie solą i pieprzem (wedle uznania). Na tak przygotowane tortille wykładamy wcześniej podsmażone falafele.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Na koniec bierzemy miskę i mieszamy w niej pozostały hummus z jogurtem. Tak przygotowanym sosem skrapiamy kotleciki. Całość oprószamy czarnuszką i zwijamy, tworząc wrapy.
4.PODAJEMY WRAPY:
Gotowe wrapy podpiekamy przez chwilę na suchej patelni. Tak przygotowane wrapy od razu podajemy.
Kolorowe wrapy z falafelami

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY FALAFELE

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy na niej falafele przez ok. 5-8 minut lub aż się zarumienią.

2

PRZYGOTOWUJEMY WRAPY

Na każdej tortilli rozsmarowujemy po łyżce hummusu z guacamole. Potem umieszczamy na nich po jednej garści mixu sałat. Następnie ogórki i paprykę kroimy w słupki, a czerwoną cebulę w talarki i również dokładamy je do naszych tortilli. Na koniec na każdy placek wykładamy po ¼ awokado pokrojonego w plastry. Całość skrapiamy pozostałą łyżką oliwy i oprószamy delikatnie solą i pieprzem (wedle uznania). Na tak przygotowane tortille wykładamy wcześniej podsmażone falafele.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Na koniec bierzemy miskę i mieszamy w niej pozostały hummus z jogurtem. Tak przygotowanym sosem skrapiamy kotleciki. Całość oprószamy czarnuszką i zwijamy, tworząc wrapy.

4

PODAJEMY WRAPY

Gotowe wrapy podpiekamy przez chwilę na suchej patelni. Tak przygotowane wrapy od razu podajemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2820,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

705,1 kcal

🥑

Tłuszcz

36 g

🌾

Węglowodany

70,7 g

🥬

Błonnik

5,6 g

💪

Białko

21,5 g

Podobne przepisy

Kolorowe wrapy z falafelami - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl