przepis-na-kobiete.pl

Pilaw z roladkami z cukinii • przepis • składniki • przygotowanie

Aromatyczny ryż podany z oryginalnymi warzywnymi roladkami. Pyszny pomysł na delikatny, lekki i smaczny posiłek.

Pilaw z roladkami z cukinii

Aromatyczny ryż podany z oryginalnymi warzywnymi roladkami. Pyszny pomysł na delikatny, lekki i smaczny posiłek.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bazylia świeża - 6 g
bulion warzywny - 600 ml
cebula - 1 szt.
cukinia - 3 szt.
cynamon - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 3 szt.
marchew - 1 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sos sojowy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
ser twaróg półtłusty - 120 g
ryż długoziarnisty - 250 g
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.CEBULĘ ORAZ CZOSNEK:
obieramy i drobno siekamy.
2.PODSMAŻAMY WRAZ Z:
ryżem na 1 łyżce rozgrzanej oliwy aż do zeszklenia.
3.DODAJEMY BULION WARZYWNY,:
doprawiamy solą, pieprzem i cynamonem – doprowadzamy do wrzenia.
4.CAŁOŚĆ GOTUJEMY POD:
przykryciem ok. 25 MINUT, AŻ: ryż będzie miękki, a następnie trzymamy w cieple.
5.POMIDORY ZALEWAMY WRZĄTKIEM,:
obieramy ze skórki, pozbawiamy nasion i kroimy w drobną kostkę.
6.MARCHEW OBIERAMY I:
ścieramy na tarce o małych oczkach.
7.OBA SKŁADNIKI ŁĄCZYMY:
z serem, doprawiamy sosem sojowym i pieprzem.
8.ODKŁADAMY KILKA LIŚCI:
bazylii, resztę siekamy, dodajemy i mieszamy.
9.CUKINIĘ OCZYSZCZAMY, KROIMY:
wzdłuż na 16 plastrów (o grubości około 0,5 cm).
10.PLASTRY CUKINII PODSMAŻAMY:
porcjami na powlekanej patelni na odrobinie oliwy z oliwek, aż będą miękkie.
11.OSĄCZAMY NA PAPIERZE:
kuchennym, doprawiamy solą i pieprzem.
12.PLASTRY CUKINII SMARUJEMY:
masą marchewkowo-pomidorową, zwijamy w roladki i układamy na pilawie (ugotowanym ryżu z dodatkami), posypując listkami bazylii.
Pilaw z roladkami z cukinii

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

CEBULĘ ORAZ CZOSNEK

obieramy i drobno siekamy.

2

PODSMAŻAMY WRAZ Z

ryżem na 1 łyżce rozgrzanej oliwy aż do zeszklenia.

3

DODAJEMY BULION WARZYWNY,

doprawiamy solą, pieprzem i cynamonem – doprowadzamy do wrzenia.

4

CAŁOŚĆ GOTUJEMY POD

przykryciem ok. 25 MINUT, AŻ: ryż będzie miękki, a następnie trzymamy w cieple.

5

POMIDORY ZALEWAMY WRZĄTKIEM,

obieramy ze skórki, pozbawiamy nasion i kroimy w drobną kostkę.

6

MARCHEW OBIERAMY I

ścieramy na tarce o małych oczkach.

7

OBA SKŁADNIKI ŁĄCZYMY

z serem, doprawiamy sosem sojowym i pieprzem.

8

ODKŁADAMY KILKA LIŚCI

bazylii, resztę siekamy, dodajemy i mieszamy.

9

CUKINIĘ OCZYSZCZAMY, KROIMY

wzdłuż na 16 plastrów (o grubości około 0,5 cm).

10

PLASTRY CUKINII PODSMAŻAMY

porcjami na powlekanej patelni na odrobinie oliwy z oliwek, aż będą miękkie.

11

OSĄCZAMY NA PAPIERZE

kuchennym, doprawiamy solą i pieprzem.

12

PLASTRY CUKINII SMARUJEMY

masą marchewkowo-pomidorową, zwijamy w roladki i układamy na pilawie (ugotowanym ryżu z dodatkami), posypując listkami bazylii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1509,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

251,6 kcal

🥑

Tłuszcz

4 g

🌾

Węglowodany

47,3 g

🥬

Błonnik

8,4 g

💪

Białko

8,4 g

Podobne przepisy