Udka kurczaka z pieczonymi warzywami • przepis • składniki • przygotowanie
Szybkie w przygotowaniu danie na udka pieczone z warzywami - daj się skusić!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
NACIERAMY UDKA MIESZANKĄ PRZYPRAW
Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Sól, suszony tymianek, paprykę, pieprz ziołowy i 1 posiekany ząbek czosnku mieszamy i nacieramy powstałą mieszanką kurczaka. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, obsmażamy udka z obu stron na rumiano, przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę.
OBTACZAMY WARZYWA W OLIWIE
Paprykę, obrane buraczki i ziemniaki kroimy w ćwiartki. Marchew obieramy i przekrawamy na pół. Cukinię kroimy w plastry. Szparagi (lub fasolkę) oczyszczamy i dodajemy do reszty warzyw. 1 łyżkę oliwy, 1 posiekany ząbek czosnku i sól mieszamy w dużej misce, wrzucamy warzywa, delikatnie obtaczamy je w oliwie. Układamy wokół kurczaka, dodajemy gałązki tymianku. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C, pieczemy przez 30 minut.
DO KURCZAKA I WARZYW DODAJEMY GAŁĄZKĘ POMIDORKÓW KOKTAJLOWYCH
Do kurczaka i warzyw dokładamy gałązkę pomidorków koktajlowych, pieczemy całość jeszcze 10 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2340 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
390 kcal
Tłuszcz
13,2 g
Węglowodany
33,3 g
Błonnik
21,9 g
Białko
21,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Krewetki w soli kokosowej z pomarańczowym dipem
Oryginalny pomysł nie tylko na wystawne przyjęcie: krewetki w panierce z wiórków kokosowych podane z dipem z pomarańczy!

Donut babka, czyli babka drożdżowa z konfiturą malinową
Wyjątkowa, zakręcona donut babka, czyli babka drożdżowa z konfiturą malinową i kremem pistacjowym. To pyszna propozycja czegoś słodkiego nie tylko od święta.

Zmiksowana konfitura z truskawek bez gotowania
Słodki dodatek do deserów, kanapek lub naleśników w wersji ekspresowej – wystarczy zmiksować i przechowywać w lodówce.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka jarzynowa z purée jabłkowym i majonezem
Sałatka jarzynowa w zupełnie nowej odsłonie! Gotowane warzywa i purée jabłkowe – oto sposób Andrzeja Polana na udane święta!

Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Chrupiące łódeczki z cukinii wypełnione mięsno-warzywnym farszem sprawdzą się w roli obiadu dla Twoich gości. Wypróbuj przepis Karola na faszerowaną cukinię – szybko trafi na listę ulubionych!

Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
Szukasz efektownego dania, które zachwyci gości i jednocześnie jest proste do przygotowania? Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami to idealna propozycja – połączenie delikatnego mięsa, soczystych pieczarek zawiniętych w ciasto z żółtego sera tworzy harmonijną kompozycję smaków. Odkryj nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczone frytki warzywne z dipem curry
Lubisz smak curry? Przygotuj dip curry i podaj go z doskonałymi pieczonymi frytkami z aż czterech rodzajów warzyw. To idealna przekąska na wieczór filmowy lub imprezę z przyjaciółmi.

Sałatka z tuńczykiem – pomysł na lunchbox
Zastanawiasz się, co zapakować dzieciom do lunchboxu? Skorzystaj z pomysłu DJ i wypełnij śniadaniowe pudełko pyszną sałatką z tuńczykiem.

Smażona wieprzowina z czosnkiem, szpinakiem i ciecierzycą
Nietypowy pomysł na danie z wieprzowiną - smażona ze szpinakiem i podawana z sycącą ciecierzycą.