przepis-na-kobiete.pl

Pikantne kulki z morelami • przepis • składniki • przygotowanie

Masa migdałowa w połączeniu z wiórkami kokosowymi i morelami to deser idealny! A do tego prosty i szybki w przygotowaniu.

Pikantne kulki z morelami

Masa migdałowa w połączeniu z wiórkami kokosowymi i morelami to deser idealny! A do tego prosty i szybki w przygotowaniu.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cynamon - 1 szczypta
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
syrop klonowy - 1 łyżeczka
wanilia - 0,75 g
wiórki kokosowe - 40 g
morele suszone - 100 g
migdały - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MUS MIGDAŁOWY:
Migdały wkładamy do miski i zalewamy wrzącą wodą, pozostawiamy co najmniej na 5 minut. Obieramy ze skórki i osuszamy na ściereczce. Następnie rozkładamy migdały na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 15 minut. Wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie przekładamy do malaksera lub blendera, miksujemy tak długo, aż wydzieli się olej i powstanie jednolita, oleista masa. Jeśli masa jest zbyt ciepła, robimy przerwy w miksowaniu. Na koniec dodajemy szczyptę soli i miksujemy jeszcze chwilę.
2.MIESZAMY MASĘ:
Morele i migdały drobno miksujemy w blenderze. Mieszamy z musem migdałowym i wiórkami kokosowymi i doprawiamy do smaku przyprawami i syropem klonowym.
3.FORMUJEMY PRALINKI:
Z masy formujemy ok. 20 kulek i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Wkładamy do papilotek i pozostawiamy w chłodnym i suchym miejscu do czasu spożycia.
Pikantne kulki z morelami

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MUS MIGDAŁOWY

Migdały wkładamy do miski i zalewamy wrzącą wodą, pozostawiamy co najmniej na 5 minut. Obieramy ze skórki i osuszamy na ściereczce. Następnie rozkładamy migdały na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 15 minut. Wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie przekładamy do malaksera lub blendera, miksujemy tak długo, aż wydzieli się olej i powstanie jednolita, oleista masa. Jeśli masa jest zbyt ciepła, robimy przerwy w miksowaniu. Na koniec dodajemy szczyptę soli i miksujemy jeszcze chwilę.

2

MIESZAMY MASĘ

Morele i migdały drobno miksujemy w blenderze. Mieszamy z musem migdałowym i wiórkami kokosowymi i doprawiamy do smaku przyprawami i syropem klonowym.

3

FORMUJEMY PRALINKI

Z masy formujemy ok. 20 kulek i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Wkładamy do papilotek i pozostawiamy w chłodnym i suchym miejscu do czasu spożycia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1220,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

244,1 kcal

🥑

Tłuszcz

18,6 g

🌾

Węglowodany

22,9 g

🥬

Błonnik

6,4 g

💪

Białko

6,4 g

Podobne przepisy

Pikantne kulki z morelami - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl