przepis-na-kobiete.pl

Ryż zapiekany z kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie

Ryż zapiekany z kurczakiem według przepisu Karola to orientalne danie jednogarnkowe, które jest naprawdę szybkie, proste do przygotowania i świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny.

Ryż zapiekany z kurczakiem

Ryż zapiekany z kurczakiem według przepisu Karola to orientalne danie jednogarnkowe, które jest naprawdę szybkie, proste do przygotowania i świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
chili mielone - 2 szczypty
ząbek czosnku - 2 szt.
kurkuma mielona - 1 łyżeczka
cynamon, laska - 6 g
marchew - 1 szt.
olej słonecznikowy - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
rodzynki - 1 łyżka
ryż jaśminowy - 200 g
sól - 1 szczypta
imbir świeży - 0,5 szt.
kurczak udko - 4 szt.
woda - 400 ml
kolendra ziarna - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY UDKA:
Udka kurczaka (z kością) doprawiamy solą i pieprzem. Na dnie garnka z grubym dnem rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim udka.
2.KROIMY WARZYWA:
Cebulę kroimy w grubą kostkę, czosnek siekamy, świeży imbir siekamy w drobniutką kosteczkę, a marchewkę kroimy w plastry o szerokości ok. 0,5 cm.
3.SMAŻYMY WARZYWA Z RYŻEM:
Podsmażone i zrumienione udka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu po smażeniu udek podsmażamy pokrojoną cebulę, marchewkę i czosnek. Zmniejszamy ogień, wsypujemy surowy ryż, dodajemy laski cynamonu oraz kolendrę. Chwilę mieszamy, a następnie dodajemy posiekany imbir i rodzynki. Ponownie mieszamy. Doprawiamy kurkumą, chili, mieszamy i jeszcze chwilę prażymy.
4.PIECZEMY WARZYWA Z KURCZAKIEM:
Do ryżu i warzyw dokładamy udka kurczaka, całość zalewamy wodą i przykrywamy pokrywką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 140-150°C i pieczemy 40 minut.
Ryż zapiekany z kurczakiem

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY UDKA

Udka kurczaka (z kością) doprawiamy solą i pieprzem. Na dnie garnka z grubym dnem rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim udka.

2

KROIMY WARZYWA

Cebulę kroimy w grubą kostkę, czosnek siekamy, świeży imbir siekamy w drobniutką kosteczkę, a marchewkę kroimy w plastry o szerokości ok. 0,5 cm.

3

SMAŻYMY WARZYWA Z RYŻEM

Podsmażone i zrumienione udka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu po smażeniu udek podsmażamy pokrojoną cebulę, marchewkę i czosnek. Zmniejszamy ogień, wsypujemy surowy ryż, dodajemy laski cynamonu oraz kolendrę. Chwilę mieszamy, a następnie dodajemy posiekany imbir i rodzynki. Ponownie mieszamy. Doprawiamy kurkumą, chili, mieszamy i jeszcze chwilę prażymy.

4

PIECZEMY WARZYWA Z KURCZAKIEM

Do ryżu i warzyw dokładamy udka kurczaka, całość zalewamy wodą i przykrywamy pokrywką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 140-150°C i pieczemy 40 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1900,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1900,1 kcal

🥑

Tłuszcz

62,1 g

🌾

Węglowodany

200,4 g

🥬

Błonnik

15,5 g

💪

Białko

84,2 g

Podobne przepisy