przepis-na-kobiete.pl

Pierś kaczki z purée pietruszkowym i salsą mandarynkową • przepis • składniki • przygotowanie

Smakowity pomysł na kaczkę, którą możesz przygotować na romantyczną kolację we dwoje. Spróbuj tego połączenia i zachwyć swoją drugą połówkę.

Pierś kaczki z purée pietruszkowym i salsą mandarynkową

Smakowity pomysł na kaczkę, którą możesz przygotować na romantyczną kolację we dwoje. Spróbuj tego połączenia i zachwyć swoją drugą połówkę.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier trzcinowy - 1 szczypta
ząbek czosnku - 4 szt.
jajko - 3 szt.
kolendra ziarna - 1 łyżeczka
limonka - 1 szt.
mandarynka - 7 szt.
masło - 100 g
natka pietruszki - 5 g
olej rzepakowy - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
kaczka pierś - 300 g
korzeń pietruszki - 3 szt.
sezam biały - 10 g
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 100 ml
kolendra świeża - 1 łyżka
tymianek świeży - 10 g
ziemniak - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY KACZKĘ:
Skórę kaczki opalamy palnikiem i nacinamy w kratkę, nie nacinając mięsa. Solimy mięso z dwóch stron. Piersi kaczki kładziemy na zimną patelnię od strony skóry. Smażymy kilka minut, wytapiając tłuszcz, następnie obracamy kaczkę i chwilę podsmażamy od strony mięsa. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 4 ząbki czosnku obieramy i siekamy grubo z kilkoma gałązkami tymianku, wrzucamy na blachę. Na tak przygotowaną blachę wykładamy kaczkę. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 6-8 minut. Wyciągamy mięso z piekarnika i pozostawiamy, by odpoczęło.
2.PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ:
Mandarynki obieramy ze skóry i błonek. Kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy kilka listków posiekanej kolendry i natki pietruszki. Papryczkę chili pozbawiamy pestek, siekamy w kostkę i dodajemy do salsy. Sezam podprażamy na suchej patelni i również dodajemy do salsy. Salsę doprawiamy oliwą z oliwek, solą, pieprzem i odrobiną cukru trzcinowego. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy limonki.
3.PRZYGOTOWUJEMY PURÉE:
Pietruszkę oraz ziemniaka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Gotujemy w wodzie ze śmietaną do miękkości. Następnie – jeśli to konieczne – odlewamy wodę i miksujemy warzywa. Dodajemy kilka kostek masła i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy olej rzepakowy, sól, pieprz i kilka listków tymianku. Białka oddzielamy od żółtek i 2 żółtka dodajemy do lekko przestudzonego purée. Energicznie mieszamy.
4.WYKŁADAMY DANIE:
Purée wykładamy na talerz. Układamy pierś kaczki przekrojoną na pół i salsę mandarynkową. Na talerzu kładziemy pozostałe żółtko i opalamy palnikiem. Danie dekorujemy świeżymi ziołami – kolendrą i natką pietruszki.
Pierś kaczki z purée pietruszkowym i salsą mandarynkową

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY KACZKĘ

Skórę kaczki opalamy palnikiem i nacinamy w kratkę, nie nacinając mięsa. Solimy mięso z dwóch stron. Piersi kaczki kładziemy na zimną patelnię od strony skóry. Smażymy kilka minut, wytapiając tłuszcz, następnie obracamy kaczkę i chwilę podsmażamy od strony mięsa. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 4 ząbki czosnku obieramy i siekamy grubo z kilkoma gałązkami tymianku, wrzucamy na blachę. Na tak przygotowaną blachę wykładamy kaczkę. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 6-8 minut. Wyciągamy mięso z piekarnika i pozostawiamy, by odpoczęło.

2

PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ

Mandarynki obieramy ze skóry i błonek. Kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy kilka listków posiekanej kolendry i natki pietruszki. Papryczkę chili pozbawiamy pestek, siekamy w kostkę i dodajemy do salsy. Sezam podprażamy na suchej patelni i również dodajemy do salsy. Salsę doprawiamy oliwą z oliwek, solą, pieprzem i odrobiną cukru trzcinowego. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy limonki.

3

PRZYGOTOWUJEMY PURÉE

Pietruszkę oraz ziemniaka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Gotujemy w wodzie ze śmietaną do miękkości. Następnie – jeśli to konieczne – odlewamy wodę i miksujemy warzywa. Dodajemy kilka kostek masła i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy olej rzepakowy, sól, pieprz i kilka listków tymianku. Białka oddzielamy od żółtek i 2 żółtka dodajemy do lekko przestudzonego purée. Energicznie mieszamy.

4

WYKŁADAMY DANIE

Purée wykładamy na talerz. Układamy pierś kaczki przekrojoną na pół i salsę mandarynkową. Na talerzu kładziemy pozostałe żółtko i opalamy palnikiem. Danie dekorujemy świeżymi ziołami – kolendrą i natką pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2397,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

2397,2 kcal

🥑

Tłuszcz

163,7 g

🌾

Węglowodany

147,9 g

🥬

Błonnik

28,6 g

💪

Białko

101,5 g

Podobne przepisy

Pierś kaczki z purée pietruszkowym i salsą mandarynkową - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl