przepis-na-kobiete.pl

Pierogi z kaczką • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj przepis na pierogi z aromatycznym farszem z mięsem kaczki i żurawiną!

Pierogi z kaczką

Wypróbuj przepis na pierogi z aromatycznym farszem z mięsem kaczki i żurawiną!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 2 szt.
cynamon - 1 szczypta
ząbek czosnku - 3 szt.
gałka muszkatołowa mielona - 0,5 łyżeczki
kasza gryczana - 20 g
liść laurowy - 2 szt.
olej - 2 łyżki
nasiona słonecznika - 2 łyżki
żurawina suszona - 30 g
majeranek - 1 łyżeczka
rozmaryn świeży - 8 g
kaczka udko - 2 szt.
jajko - 1 szt.
woda - 200 ml
mąka pszenna - 500 g
olej rzepakowy - 5 łyżek
sól - 0,5 łyżeczki
cytryna - 0,5 szt.
kapusta czerwona - 0,5 szt.
miód - 2 łyżki
olej lniany - 3 łyżki
kolendra świeża - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA:
Składniki ciasta łączymy w dużej misce. Dokładnie zagniatamy, aż powstanie jednolita masa. Stolnicę lub blat oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3 mm. Szklanką bądź metalowymi ringami wycinamy kółka. Na środku umieszczamy 1 łyżeczkę farszu i przykrywamy drugim krążkiem ciasta. Brzegi dokładnie zlepiamy. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Pierogi wrzucamy partiami. Gotujemy 30 sekund od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągamy je z wody łyżką cedzakową.
Pierogi z kaczką

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA

Składniki ciasta łączymy w dużej misce. Dokładnie zagniatamy, aż powstanie jednolita masa. Stolnicę lub blat oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3 mm. Szklanką bądź metalowymi ringami wycinamy kółka. Na środku umieszczamy 1 łyżeczkę farszu i przykrywamy drugim krążkiem ciasta. Brzegi dokładnie zlepiamy. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Pierogi wrzucamy partiami. Gotujemy 30 sekund od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągamy je z wody łyżką cedzakową.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3784,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

473,1 kcal

🥑

Tłuszcz

16,1 g

🌾

Węglowodany

64,8 g

🥬

Błonnik

19,3 g

💪

Białko

19,3 g

Podobne przepisy