przepis-na-kobiete.pl

Pielmieni – przepis na wschodnie pierożki • przepis • składniki • przygotowanie

Pielmieni to danie uważane za klasyk kuchni udmurckiej i syberyjskiej, które zachwyca swoim wybornym smakiem i różnorodnością. Te małe pierożki, wypełnione aromatycznym farszem (najczęściej mięsnym) podawane z delikatnym sosem, są nieodłączną częścią tradycji kulinarnej Udmurcji, a także innych terenów rosyjskojęzycznych. Jak przyrządzić pyszne pielmieni? Sprawdź nasz przepis!

Pielmieni – przepis na wschodnie pierożki

Pielmieni to danie uważane za klasyk kuchni udmurckiej i syberyjskiej, które zachwyca swoim wybornym smakiem i różnorodnością. Te małe pierożki, wypełnione aromatycznym farszem (najczęściej mięsnym) podawane z delikatnym sosem, są nieodłączną częścią tradycji kulinarnej Udmurcji, a także innych terenów rosyjskojęzycznych. Jak przyrządzić pyszne pielmieni? Sprawdź nasz przepis!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny

Składniki

mąka pszenna - 500 g
woda - 150 ml
jajko - 1 szt.
mięso mielone wieprzowe - 150 g
mięso mielone wołowe - 150 g
cebula - 1 szt.
czosnek główka - 2 ząbki
olej - 20 ml
sól - 4 g
gałka muszkatołowa - 2 g
pieprz czarny - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ I CZOSNEK:
Cebulę oraz czosnek obierz, a następnie drobno pokrój i podsmaż na patelni. Odstaw do wystygnięcia.
2.DODAJEMY MIĘSO:
Cebulę i czosnek przełóż do miski, następnie dodaj mięso i wymieszaj.
3.DOPRAWIAMY FARSZ:
Mięsny farsz dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszaj.
4.MIESZAMY SKŁADNIKI:
W misce wymieszaj mąkę z jajkiem, wrzącą wodą i olejem oraz solą.KROK 5: WYRABIAMY CIASTOGDY SKŁADNIKI SIĘ: połączą, zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dodaj więcej wody; jeśli zbyt mokre, dodaj więcej mąki. Powinno przypominać swoją strukturą nasze ciasto pierogowe, ale być nieco bardziej elastyczne.KROK 6: WAŁKUJEMY I WYCINAMYROZWAŁKUJ CIASTO: na cienki placek, a następnie wytnij z niego kółka za pomocą szklanki lub foremki.KROK 7: NADZIEWAMY PIELMIENINA KAŻDE KÓŁKO: nałóż niewielką ilość farszu, a potem zlep brzegi, tworząc kształt podobny do pierogów (półksiężyca). Złap za jeden brzeg półksiężyca i przyklej go do drugiego brzegu, aby utworzyć pielmieni (kształt ten będzie przypominał uszka).KROK 8: GOTUJEMY PIELMIENIDO GARNKA WLEJ: wodę, posól ją, a następnie ugotuj w niej pielmieni. Czas gotowania powinien wynosić mniej więcej 8-9 minut. Pielmieni podaj jeszcze gorące, dobrze odcedzone z ulubionym sosem, dodatkiem kwaśnej śmietany lub masła ziołowego, albo wrzuć je do rosołu, tak jak robi się to na Wschodzie. Smacznego!
5.WYRABIAMY CIASTO:
Gdy składniki się połączą, zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dodaj więcej wody; jeśli zbyt mokre, dodaj więcej mąki. Powinno przypominać swoją strukturą nasze ciasto pierogowe, ale być nieco bardziej elastyczne.
6.WAŁKUJEMY I WYCINAMY:
Rozwałkuj ciasto na cienki placek, a następnie wytnij z niego kółka za pomocą szklanki lub foremki.
7.NADZIEWAMY PIELMIENI:
Na każde kółko nałóż niewielką ilość farszu, a potem zlep brzegi, tworząc kształt podobny do pierogów (półksiężyca). Złap za jeden brzeg półksiężyca i przyklej go do drugiego brzegu, aby utworzyć pielmieni (kształt ten będzie przypominał uszka).
8.GOTUJEMY PIELMIENI:
Do garnka wlej wodę, posól ją, a następnie ugotuj w niej pielmieni. Czas gotowania powinien wynosić mniej więcej 8-9 minut. Pielmieni podaj jeszcze gorące, dobrze odcedzone z ulubionym sosem,  dodatkiem kwaśnej śmietany lub masła ziołowego, albo wrzuć je do rosołu, tak jak robi się to na Wschodzie. Smacznego!
Pielmieni – przepis na wschodnie pierożki

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ I CZOSNEK

Cebulę oraz czosnek obierz, a następnie drobno pokrój i podsmaż na patelni. Odstaw do wystygnięcia.

2

DODAJEMY MIĘSO

Cebulę i czosnek przełóż do miski, następnie dodaj mięso i wymieszaj.

3

DOPRAWIAMY FARSZ

Mięsny farsz dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszaj.

4

MIESZAMY SKŁADNIKI

W misce wymieszaj mąkę z jajkiem, wrzącą wodą i olejem oraz solą.KROK 5: WYRABIAMY CIASTOGDY SKŁADNIKI SIĘ: połączą, zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dodaj więcej wody; jeśli zbyt mokre, dodaj więcej mąki. Powinno przypominać swoją strukturą nasze ciasto pierogowe, ale być nieco bardziej elastyczne.KROK 6: WAŁKUJEMY I WYCINAMYROZWAŁKUJ CIASTO: na cienki placek, a następnie wytnij z niego kółka za pomocą szklanki lub foremki.KROK 7: NADZIEWAMY PIELMIENINA KAŻDE KÓŁKO: nałóż niewielką ilość farszu, a potem zlep brzegi, tworząc kształt podobny do pierogów (półksiężyca). Złap za jeden brzeg półksiężyca i przyklej go do drugiego brzegu, aby utworzyć pielmieni (kształt ten będzie przypominał uszka).KROK 8: GOTUJEMY PIELMIENIDO GARNKA WLEJ: wodę, posól ją, a następnie ugotuj w niej pielmieni. Czas gotowania powinien wynosić mniej więcej 8-9 minut. Pielmieni podaj jeszcze gorące, dobrze odcedzone z ulubionym sosem, dodatkiem kwaśnej śmietany lub masła ziołowego, albo wrzuć je do rosołu, tak jak robi się to na Wschodzie. Smacznego!

5

WYRABIAMY CIASTO

Gdy składniki się połączą, zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dodaj więcej wody; jeśli zbyt mokre, dodaj więcej mąki. Powinno przypominać swoją strukturą nasze ciasto pierogowe, ale być nieco bardziej elastyczne.

6

WAŁKUJEMY I WYCINAMY

Rozwałkuj ciasto na cienki placek, a następnie wytnij z niego kółka za pomocą szklanki lub foremki.

7

NADZIEWAMY PIELMIENI

Na każde kółko nałóż niewielką ilość farszu, a potem zlep brzegi, tworząc kształt podobny do pierogów (półksiężyca). Złap za jeden brzeg półksiężyca i przyklej go do drugiego brzegu, aby utworzyć pielmieni (kształt ten będzie przypominał uszka).

8

GOTUJEMY PIELMIENI

Do garnka wlej wodę, posól ją, a następnie ugotuj w niej pielmieni. Czas gotowania powinien wynosić mniej więcej 8-9 minut. Pielmieni podaj jeszcze gorące, dobrze odcedzone z ulubionym sosem,  dodatkiem kwaśnej śmietany lub masła ziołowego, albo wrzuć je do rosołu, tak jak robi się to na Wschodzie. Smacznego!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2869,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

717,4 kcal

🥑

Tłuszcz

23,6 g

🌾

Węglowodany

96,2 g

🥬

Błonnik

0,8 g

💪

Białko

30,1 g

Podobne przepisy