Pielmieni – przepis na wschodnie pierożki • przepis • składniki • przygotowanie
Pielmieni to danie uważane za klasyk kuchni udmurckiej i syberyjskiej, które zachwyca swoim wybornym smakiem i różnorodnością. Te małe pierożki, wypełnione aromatycznym farszem (najczęściej mięsnym) podawane z delikatnym sosem, są nieodłączną częścią tradycji kulinarnej Udmurcji, a także innych terenów rosyjskojęzycznych. Jak przyrządzić pyszne pielmieni? Sprawdź nasz przepis!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ I CZOSNEK
Cebulę oraz czosnek obierz, a następnie drobno pokrój i podsmaż na patelni. Odstaw do wystygnięcia.
DODAJEMY MIĘSO
Cebulę i czosnek przełóż do miski, następnie dodaj mięso i wymieszaj.
DOPRAWIAMY FARSZ
Mięsny farsz dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszaj.
MIESZAMY SKŁADNIKI
W misce wymieszaj mąkę z jajkiem, wrzącą wodą i olejem oraz solą.KROK 5: WYRABIAMY CIASTOGDY SKŁADNIKI SIĘ: połączą, zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dodaj więcej wody; jeśli zbyt mokre, dodaj więcej mąki. Powinno przypominać swoją strukturą nasze ciasto pierogowe, ale być nieco bardziej elastyczne.KROK 6: WAŁKUJEMY I WYCINAMYROZWAŁKUJ CIASTO: na cienki placek, a następnie wytnij z niego kółka za pomocą szklanki lub foremki.KROK 7: NADZIEWAMY PIELMIENINA KAŻDE KÓŁKO: nałóż niewielką ilość farszu, a potem zlep brzegi, tworząc kształt podobny do pierogów (półksiężyca). Złap za jeden brzeg półksiężyca i przyklej go do drugiego brzegu, aby utworzyć pielmieni (kształt ten będzie przypominał uszka).KROK 8: GOTUJEMY PIELMIENIDO GARNKA WLEJ: wodę, posól ją, a następnie ugotuj w niej pielmieni. Czas gotowania powinien wynosić mniej więcej 8-9 minut. Pielmieni podaj jeszcze gorące, dobrze odcedzone z ulubionym sosem, dodatkiem kwaśnej śmietany lub masła ziołowego, albo wrzuć je do rosołu, tak jak robi się to na Wschodzie. Smacznego!
WYRABIAMY CIASTO
Gdy składniki się połączą, zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dodaj więcej wody; jeśli zbyt mokre, dodaj więcej mąki. Powinno przypominać swoją strukturą nasze ciasto pierogowe, ale być nieco bardziej elastyczne.
WAŁKUJEMY I WYCINAMY
Rozwałkuj ciasto na cienki placek, a następnie wytnij z niego kółka za pomocą szklanki lub foremki.
NADZIEWAMY PIELMIENI
Na każde kółko nałóż niewielką ilość farszu, a potem zlep brzegi, tworząc kształt podobny do pierogów (półksiężyca). Złap za jeden brzeg półksiężyca i przyklej go do drugiego brzegu, aby utworzyć pielmieni (kształt ten będzie przypominał uszka).
GOTUJEMY PIELMIENI
Do garnka wlej wodę, posól ją, a następnie ugotuj w niej pielmieni. Czas gotowania powinien wynosić mniej więcej 8-9 minut. Pielmieni podaj jeszcze gorące, dobrze odcedzone z ulubionym sosem, dodatkiem kwaśnej śmietany lub masła ziołowego, albo wrzuć je do rosołu, tak jak robi się to na Wschodzie. Smacznego!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2869,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
717,4 kcal
Tłuszcz
23,6 g
Węglowodany
96,2 g
Błonnik
0,8 g
Białko
30,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Śledzie z żurawinami i rodzynkami w sosie pomidorowym
Śledzie i słodkie smaki to połączenie idealne! Sprawdź, jak komponują się z żurawinami i rodzynkami, wykorzystując przepis, który zagości w Twojej kuchni na dłużej!

Nektarynki w miodzie i cynamonie z airfryera
Otulone w słodko-cynamonowej marynacie nektarynki podbiją podniebienia wszystkich fanów owocowych deserów. Podawane na ciepło z porcją lodów waniliowych tworzą niezwykłe doświadczenie smakowe.

Uda gęsi z jabłkami i grochem smażonym z kapustą
Wykorzystaj pomysł Okrasy na doskonałą gęsinę z aromatycznie przyprawionym duszonym grochem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kabanosy w cieście francuskim
Są rumiane, chrupią i zachęcają do tego, by się nimi poczęstować. Kabanosy w cieście francuskim to przepis Karola, który warto mieć pod ręką, przygotowując każdą imprezę – również tę sylwestrową!

Zupa chrzanowa z szynką
Coś specjalnego dla miłośników zdecydowanych smaków – zupa z podsmażaną szynką oraz mocno chrzanową nutą.

Mrożony jogurt z malinami i limonką
Idealny pomysł na upalne dni? Orzeźwiający deser, łączący słodycz dojrzałych malin z kwaskowatym aromatem limonki!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Muffinki jednorożce
Puszyste ciasto, śmietankowy krem i… kształt jednorożca! Muffinki według przepisu Pawła przypadną do gustu każdej małej księżniczce, która kocha słodkości.

Kaczka pieczona z gruszkami poszetowanymi w winie z fasolką szparagową
Wiadomo, że kaczka lubi się z gruszkami. A czy Ty polubisz ten przepis? Przygotuj, to się przekonasz!

Tęczowy tort
Rainbow cake to tęczowy tort na wyjątkowe okazje. Wygląda spektakularnie! Przepis Pawła będzie doskonały na specjalną okazję!