przepis-na-kobiete.pl

Pieczone udka kurczaka z ryżem z warzywami i świeżą miętą • przepis • składniki • przygotowanie

Oryginalny pomysł na rodzinny obiad? Soczyste udka kurczaka wzbogacone smakiem świeżej mięty, podane z ryżem i warzywami.

Pieczone udka kurczaka z ryżem z warzywami i świeżą miętą

Oryginalny pomysł na rodzinny obiad? Soczyste udka kurczaka wzbogacone smakiem świeżej mięty, podane z ryżem i warzywami.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion warzywny - 250 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
mięta świeża - 2 g
ogórek - 200 g
oliwa z oliwek - 8 łyżek
papryka żółta - 1 szt.
natka pietruszki - 10 g
sól - 1 szczypta
syrop klonowy - 1 łyżka
kurczak udko - 2,2 kg
sok z limonki - 40 ml
ryż długoziarnisty - 200 g
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ PIEKARNIK ROZGRZEJ:
do temperatury 160°C z termoobiegiem (temperatura piekarnika 180°C).
2.PRZYGOTOWANIE UDKA KURCZAKA:
opłukujemy zimną wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, usuwamy kość i przecinamy w stawie na pół.
3.CZĘŚCI KURCZAKA Z:
obu stron doprawiamy solą i pieprzem.
4.NIEOBRANY ZĄBEK CZOSNKU:
przecinamy na pół, blachę do pieczenia skrapiamy 2 łyżkami oliwy z oliwek i nacieramy rozciętym czosnkiem.
5.NATKĘ PIETRUSZKI I:
miętę myjemy, osuszamy, obrywamy, listki odkładamy na bok.
6.ŁODYGI I CZOSNEK:
rozkładamy na blasze do pieczenia, udka kurczaka układamy na nich skórą do dołu i pieczemy przez 30 minut w nagrzanym piekarniku.
7.BULION ZAGOTOWUJEMY, WRZUCAMY:
do niego ryż i gotujemy do miękkości.
8.UGOTOWANY RYŻ:
odcedzamy.
9.STRĄKI PAPRYKI OBIERAMY,:
kroimy na pół, pozbawiamy nasion i kroimy w drobną kostkę.
10.PAPRYCZKĘ CHILI PRZECINAMY:
na pół, usuwamy pestki i jak najdrobniej siekamy.
11.OGÓRKA MYJEMY, CIENKO:
obieramy, kroimy na pół, usuwamy pestki (najlepiej łyżką) i kroimy w małą kostkę.
12.RYŻ MIESZAMY Z:
papryką, chili, ogórkiem, sokiem z limonki, syropem klonowym i 6 łyżkami oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem.
13.DODAJEMY GRUBO POSIEKANĄ:
pietruszkę i miętę.
14.PO 30 MINUTACH:
udka kurczaka obracamy (skórą do góry), zwiększamy temperaturę pieczenia do 180°C z termoobiegiem (temperatura piekarnika 200°C).
15.UDKA KURCZAKA SMARUJEMY:
pozostałym tłuszczem z pieczenia i pieczemy w piekarniku przez następne 20 minut.
16.KURCZAKA WYJMUJEMY, WŁĄCZAMY:
funkcję grilla i zwiększamy opiekanie górne, udka kurczaka grillujemy przez 4-5 minut na złoty kolor, aż będzie chrupiący.
17.PODAJEMY Z PRZYGOTOWANYM:
ryżem.
18.WSKAZÓWKA NALEŻY ZACHOWAĆ:
ostrożność przy krojeniu papryczek chili.
19.NAJLEPIEJ UŻYWAĆ JEDNORAZOWYCH:
rękawiczek lub zawsze po pokrojeniu umyć ręce.
Pieczone udka kurczaka z ryżem z warzywami i świeżą miętą

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ PIEKARNIK ROZGRZEJ

do temperatury 160°C z termoobiegiem (temperatura piekarnika 180°C).

2

PRZYGOTOWANIE UDKA KURCZAKA

opłukujemy zimną wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, usuwamy kość i przecinamy w stawie na pół.

3

CZĘŚCI KURCZAKA Z

obu stron doprawiamy solą i pieprzem.

4

NIEOBRANY ZĄBEK CZOSNKU

przecinamy na pół, blachę do pieczenia skrapiamy 2 łyżkami oliwy z oliwek i nacieramy rozciętym czosnkiem.

5

NATKĘ PIETRUSZKI I

miętę myjemy, osuszamy, obrywamy, listki odkładamy na bok.

6

ŁODYGI I CZOSNEK

rozkładamy na blasze do pieczenia, udka kurczaka układamy na nich skórą do dołu i pieczemy przez 30 minut w nagrzanym piekarniku.

7

BULION ZAGOTOWUJEMY, WRZUCAMY

do niego ryż i gotujemy do miękkości.

8

UGOTOWANY RYŻ

odcedzamy.

9

STRĄKI PAPRYKI OBIERAMY,

kroimy na pół, pozbawiamy nasion i kroimy w drobną kostkę.

10

PAPRYCZKĘ CHILI PRZECINAMY

na pół, usuwamy pestki i jak najdrobniej siekamy.

11

OGÓRKA MYJEMY, CIENKO

obieramy, kroimy na pół, usuwamy pestki (najlepiej łyżką) i kroimy w małą kostkę.

12

RYŻ MIESZAMY Z

papryką, chili, ogórkiem, sokiem z limonki, syropem klonowym i 6 łyżkami oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem.

13

DODAJEMY GRUBO POSIEKANĄ

pietruszkę i miętę.

14

PO 30 MINUTACH

udka kurczaka obracamy (skórą do góry), zwiększamy temperaturę pieczenia do 180°C z termoobiegiem (temperatura piekarnika 200°C).

15

UDKA KURCZAKA SMARUJEMY

pozostałym tłuszczem z pieczenia i pieczemy w piekarniku przez następne 20 minut.

16

KURCZAKA WYJMUJEMY, WŁĄCZAMY

funkcję grilla i zwiększamy opiekanie górne, udka kurczaka grillujemy przez 4-5 minut na złoty kolor, aż będzie chrupiący.

17

PODAJEMY Z PRZYGOTOWANYM

ryżem.

18

WSKAZÓWKA NALEŻY ZACHOWAĆ

ostrożność przy krojeniu papryczek chili.

19

NAJLEPIEJ UŻYWAĆ JEDNORAZOWYCH

rękawiczek lub zawsze po pokrojeniu umyć ręce.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6143,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

768 kcal

🥑

Tłuszcz

34,9 g

🌾

Węglowodany

27,6 g

🥬

Błonnik

1,5 g

💪

Białko

47,8 g

Podobne przepisy