przepis-na-kobiete.pl

Pieczona biała kiełbasa z cebulą i pieczarkami • przepis • składniki • przygotowanie

W okresie świątecznym na polskich stołach często gości pieczona biała kiełbasa z cebulą i pieczarkami. To niezwykle smaczne danie, które ma swoje korzenie głęboko w historii kulinariów, jest niezwykle proste w przygotowaniu. Odkryj nasz przepis na aromatyczną, pieczoną białą kiełbasę z cebulą i pieczarkami!

Pieczona biała kiełbasa z cebulą i pieczarkami

W okresie świątecznym na polskich stołach często gości pieczona biała kiełbasa z cebulą i pieczarkami. To niezwykle smaczne danie, które ma swoje korzenie głęboko w historii kulinariów, jest niezwykle proste w przygotowaniu. Odkryj nasz przepis na aromatyczną, pieczoną białą kiełbasę z cebulą i pieczarkami!

Czas przygotowania
110 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kiełbasa biała surowa - 1000 g
pieczarka - 250 g
cebula biała - 4 szt.
olej - 20 ml
masło - 15 g
miód - 10 g
majeranek suszony - 5 g
sól - 4 g
pieprz czarny - 3 g
ziele angielskie - 4 ziarnka

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY CEBULĘ:
Cebulę obierz z łupin, a następnie pokrój ją w plastry lub pióra.
2.PRZYGOTOWUJEMY PIECZARKI:
Pieczarki wsadź do durszlaka i starannie je umyj, aby pozbyć się wszystkich zabrudzeń. Czyste grzyby odłóż na bok, aby ociekły z nadmiaru wody.
3.PODSMAŻAMY CEBULĘ:
Na patelni rozpuść masło wraz z olejem. Gdy tłuszcz będzie gorący, wrzuć do niego cebulę. Smaż, aż do momentu, gdy cebula zacznie robić się szklista.
4.KROIMY PIECZARKI:
Pieczarki pokrój na plastry, a potem wrzuć na patelnię. Wymieszaj z cebulą i pozwól im się smażyć, aż do momentu, w którym wyparuje z nich część wody.
5.PRZYPRAWIAMY PIECZARKI I CEBULĘ:
Dopraw pieczarki i cebulę odrobiną soli, pieprzu oraz majerankiem, zielem angielskim oraz miodem, a potem wymieszaj. Pozwól im się podsmażać jeszcze przez 2-3 minuty.
6.UKŁADAMY SKŁADNIKI W NACZYNIU ŻAROODPORNYM:
W dużym naczyniu żaroodpornym ułóż kiełbasę, a następnie przykryj ją warstwą pieczarek i cebuli. Delikatnie wszystko wymieszaj.
7.WKŁADAMY NACZYNIE DO PIEKARNIKA:
Naczynie przykryj pokrywką, a następnie wsadź je do pieca. Całość piec przez ok. godzinę.
8.PIECZEMY KIEŁBASKI BEZ POKRYWKI:
Po upływie wyznaczonego czasu, ściągnij pokrywkę z naczynia, wymieszaj i kontynuuj zapiekanie przez 30 minut już bez nakrycia. Kiełbasa powinna się w tym czasie zarumienić, a wszystkie składniki mocno skarmelizować
Pieczona biała kiełbasa z cebulą i pieczarkami

Czas przygotowania

110 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY CEBULĘ

Cebulę obierz z łupin, a następnie pokrój ją w plastry lub pióra.

2

PRZYGOTOWUJEMY PIECZARKI

Pieczarki wsadź do durszlaka i starannie je umyj, aby pozbyć się wszystkich zabrudzeń. Czyste grzyby odłóż na bok, aby ociekły z nadmiaru wody.

3

PODSMAŻAMY CEBULĘ

Na patelni rozpuść masło wraz z olejem. Gdy tłuszcz będzie gorący, wrzuć do niego cebulę. Smaż, aż do momentu, gdy cebula zacznie robić się szklista.

4

KROIMY PIECZARKI

Pieczarki pokrój na plastry, a potem wrzuć na patelnię. Wymieszaj z cebulą i pozwól im się smażyć, aż do momentu, w którym wyparuje z nich część wody.

5

PRZYPRAWIAMY PIECZARKI I CEBULĘ

Dopraw pieczarki i cebulę odrobiną soli, pieprzu oraz majerankiem, zielem angielskim oraz miodem, a potem wymieszaj. Pozwól im się podsmażać jeszcze przez 2-3 minuty.

6

UKŁADAMY SKŁADNIKI W NACZYNIU ŻAROODPORNYM

W dużym naczyniu żaroodpornym ułóż kiełbasę, a następnie przykryj ją warstwą pieczarek i cebuli. Delikatnie wszystko wymieszaj.

7

WKŁADAMY NACZYNIE DO PIEKARNIKA

Naczynie przykryj pokrywką, a następnie wsadź je do pieca. Całość piec przez ok. godzinę.

8

PIECZEMY KIEŁBASKI BEZ POKRYWKI

Po upływie wyznaczonego czasu, ściągnij pokrywkę z naczynia, wymieszaj i kontynuuj zapiekanie przez 30 minut już bez nakrycia. Kiełbasa powinna się w tym czasie zarumienić, a wszystkie składniki mocno skarmelizować

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3464,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

577,4 kcal

🥑

Tłuszcz

50,1 g

🌾

Węglowodany

12,8 g

🥬

Błonnik

1,5 g

💪

Białko

20,2 g

Podobne przepisy