przepis-na-kobiete.pl

Masło czosnkowe • przepis • składniki • przygotowanie

Masło czosnkowe to aromatyczny dodatek, który potrafi wzbogacić smak wielu potraw, nadając im wyjątkowego charakteru i niesamowitego zapachu. Intensywny smak czosnku w połączeniu z kremowym masłem stanowi doskonałą bazę do różnych kulinarnych eksperymentów. Takie masło jest niezwykle proste w przygotowaniu, dlatego warto przyrządzić je samemu w domu.

Masło czosnkowe

Masło czosnkowe to aromatyczny dodatek, który potrafi wzbogacić smak wielu potraw, nadając im wyjątkowego charakteru i niesamowitego zapachu. Intensywny smak czosnku w połączeniu z kremowym masłem stanowi doskonałą bazę do różnych kulinarnych eksperymentów. Takie masło jest niezwykle proste w przygotowaniu, dlatego warto przyrządzić je samemu w domu.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

masło - 200 g
czosnek główka - 1 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
natka pietruszki - 0,3 pęczka
świeży koperek - 0,25 pęczka
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY CZOSNEK:
Czosnek starannie oczyść, a następnie odetnij z niego górną część, aby odsłonić ząbki. Potem posól czosnek, skrop go oliwą i owiń folią aluminiową. Czosnek ułóż na ruszcie grilla, by upiekł się przy okazji pieczenia innych grillowych dań. Czosnek powinien spędzić na grillu 30 minut. Obróć go w połowie pieczenia.
2.WYCIĄGAMY CZOSNEK Z PIECA:
Zdejmij czosnek z grilla i odwiń go z folii. Pozwól mu chwilę przestygnąć (ok. 10 minut), a następnie wyciśnij upieczone ząbki z łupinek wprost do miski.
3.DODAJEMY MASŁO:
Do miski dodaj miękkie masło.
4.DODAJEMY ZIOŁA:
Koperek i pietruszkę opłucz pod bieżącą wodą i osusz, a potem drobno posiekaj i wrzuć do miski.
5.MIKSUJEMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
Gdy wszystkie składniki znajdą się w misce, zmiksuj je na niskich obrotach. W ten sposób masło zostanie dodatkowo napowietrzone, dzięki czemu zyska jeszcze gładszą i przyjemniejszą konsystencję.
Masło czosnkowe

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY CZOSNEK

Czosnek starannie oczyść, a następnie odetnij z niego górną część, aby odsłonić ząbki. Potem posól czosnek, skrop go oliwą i owiń folią aluminiową. Czosnek ułóż na ruszcie grilla, by upiekł się przy okazji pieczenia innych grillowych dań. Czosnek powinien spędzić na grillu 30 minut. Obróć go w połowie pieczenia.

2

WYCIĄGAMY CZOSNEK Z PIECA

Zdejmij czosnek z grilla i odwiń go z folii. Pozwól mu chwilę przestygnąć (ok. 10 minut), a następnie wyciśnij upieczone ząbki z łupinek wprost do miski.

3

DODAJEMY MASŁO

Do miski dodaj miękkie masło.

4

DODAJEMY ZIOŁA

Koperek i pietruszkę opłucz pod bieżącą wodą i osusz, a potem drobno posiekaj i wrzuć do miski.

5

MIKSUJEMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI

Gdy wszystkie składniki znajdą się w misce, zmiksuj je na niskich obrotach. W ten sposób masło zostanie dodatkowo napowietrzone, dzięki czemu zyska jeszcze gładszą i przyjemniejszą konsystencję.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1616,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

202 kcal

🥑

Tłuszcz

21 g

🌾

Węglowodany

2,8 g

🥬

Błonnik

0,3 g

💪

Białko

0,9 g

Podobne przepisy

Masło czosnkowe - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl