przepis-na-kobiete.pl

Pasztet z karpia z suszonymi owocami • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyka wśród wigilijnych smaków, czyli karp – tym razem w formie świątecznego pasztetu pełnego suszonych owoców i ziół. Spróbuj koniecznie!

Pasztet z karpia z suszonymi owocami

Klasyka wśród wigilijnych smaków, czyli karp – tym razem w formie świątecznego pasztetu pełnego suszonych owoców i ziół. Spróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bułka tarta - 40 g
cebula - 2 szt.
karp filet - 1 kg
gałka muszkatołowa mielona - 2 szczypty
jajko - 3 szt.
kasza jęczmienna - 100 g
masło - 30 g
olej słonecznikowy - 3 łyżki
pieprz biały - 4 szczypty
sól - 1 szczypta
morele suszone - 60 g
żurawina suszona - 60 g
majeranek suszony - 2 szczypty
świeży koperek - 4 łyżki
chrzan tarty - 50 g
dżem malinowy - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY KARPIA:
Oczyszczone filety z karpia kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy 1 szczyptą białego pieprzu i skrapiamy olejem.
2.PRZESMAŻAMY CEBULĘ:
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę przesmażamy na rozgrzanym oleju na patelni.
3.WYRABIAMY MASĘ NA PASZTET:
Upieczone kawałki karpia mielemy w maszynce do mięsa razem z przesmażoną cebulą. Dodajemy jajka, doprawiamy solą, 3 szczyptami białego pieprzu, gałką muszkatołową i majerankiem. Mieszamy.
4.PIECZEMY PASZTET:
Keksówkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Masę pasztetową przekładamy do formy, wyrównujemy, a z wierzchu oprószamy majerankiem.
5.PODAJEMY PASZTET:
Upieczony pasztet wyjmujemy z formy, studzimy.
Pasztet z karpia z suszonymi owocami

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY KARPIA

Oczyszczone filety z karpia kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy 1 szczyptą białego pieprzu i skrapiamy olejem.

2

PRZESMAŻAMY CEBULĘ

Cebulę pokrojoną w drobną kostkę przesmażamy na rozgrzanym oleju na patelni.

3

WYRABIAMY MASĘ NA PASZTET

Upieczone kawałki karpia mielemy w maszynce do mięsa razem z przesmażoną cebulą. Dodajemy jajka, doprawiamy solą, 3 szczyptami białego pieprzu, gałką muszkatołową i majerankiem. Mieszamy.

4

PIECZEMY PASZTET

Keksówkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Masę pasztetową przekładamy do formy, wyrównujemy, a z wierzchu oprószamy majerankiem.

5

PODAJEMY PASZTET

Upieczony pasztet wyjmujemy z formy, studzimy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3436,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

286,3 kcal

🥑

Tłuszcz

12,3 g

🌾

Węglowodany

20,8 g

🥬

Błonnik

2,6 g

💪

Białko

22,7 g

Podobne przepisy