przepis-na-kobiete.pl

Mus jabłkowy z cząstkami jabłek do szarlotki • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj pyszny mus jabłkowy, który pasuje do wielu ciast. Aromatyczny, zdrowy i zawsze pod ręką!

Mus jabłkowy z cząstkami jabłek do szarlotki

Przygotuj pyszny mus jabłkowy, który pasuje do wielu ciast. Aromatyczny, zdrowy i zawsze pod ręką!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 200 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
cynamon - 0,5 łyżeczki
sok z cytryny - 50 ml
jabłko zielone - 2,5 kg

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE JABŁKA MYJEMY,:
obieramy, usuwamy gniazda nasienne.
2.3/4 OBRANYCH JABŁEK:
trzemy na tarce o dużych oczkach.
3.STARTE JABŁKA WKŁADAMY:
do garnka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy, prażymy na małym ogniu do momentu całkowitego rozgotowania się jabłek i częściowego odparowania soku.
4.POZOSTAŁE JABŁKA KROIMY:
na ósemki i dodajemy do prażonych jabłek.
5.PRAŻYMY RAZEM OKOŁO:
5 minut, dodajemy cynamon i – jeżeli jest taka potrzeba – sok z cytryny.
6.JABŁKA PRZEKŁADAMY DO:
słoików i pasteryzujemy.
7.W GARNKU USTAWIAMY:
słoiki tak, aby się nie dotykały, a woda sięgała do 3/4 wysokości słoika.
8.GOTUJEMY NA MAŁYM:
ogniu mniej więcej 6 minut od momentu zagotowania.
9.* PRZEPIS NA:
3 słoiki pojemności 0,7 l.
Mus jabłkowy z cząstkami jabłek do szarlotki

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE JABŁKA MYJEMY,

obieramy, usuwamy gniazda nasienne.

2

3/4 OBRANYCH JABŁEK

trzemy na tarce o dużych oczkach.

3

STARTE JABŁKA WKŁADAMY

do garnka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy, prażymy na małym ogniu do momentu całkowitego rozgotowania się jabłek i częściowego odparowania soku.

4

POZOSTAŁE JABŁKA KROIMY

na ósemki i dodajemy do prażonych jabłek.

5

PRAŻYMY RAZEM OKOŁO

5 minut, dodajemy cynamon i – jeżeli jest taka potrzeba – sok z cytryny.

6

JABŁKA PRZEKŁADAMY DO

słoików i pasteryzujemy.

7

W GARNKU USTAWIAMY

słoiki tak, aby się nie dotykały, a woda sięgała do 3/4 wysokości słoika.

8

GOTUJEMY NA MAŁYM

ogniu mniej więcej 6 minut od momentu zagotowania.

9

* PRZEPIS NA

3 słoiki pojemności 0,7 l.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2121,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

353,5 kcal

🥑

Tłuszcz

0,7 g

🌾

Węglowodany

92,5 g

🥬

Błonnik

10 g

💪

Białko

1,1 g

Podobne przepisy

Mus jabłkowy z cząstkami jabłek do szarlotki - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl