Moskole z ziemniaków z twarogiem i bryndzą • przepis • składniki • przygotowanie
Nie wiesz, jak wykorzystać ziemniaki z obiadu? Najlepiej w jakiś smaczny sposób, np. przygotowując z nich moskole i podając je z dodatkiem twarogu z bryndzą i jogurtem naturalnym! To danie, które z pewnością podbije Twoje serce i Twój stół!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZECISKAMY PRZEZ PRASKĘ I DOPRAWIAMY ZIEMNIAKI ORAZ CZOSNEK
Ziemniaki i czosnek przeciskamy przez praskę do miski. Dodajemy jajko, jogurt, przesianą przez sitko mąkę, sól i pieprz. Całość zagniatamy na jednolite ciasto ziemniaczane.
FORMUJEMY MOSKOLE
Ciasto formujemy w walec. Kroimy go na 1-centymetrowe plastry. Formujemy z nich placuszki.
SMAŻYMY MOSKOLE
Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę. Nadmiar ściągamy za pomocą ręcznika papierowego. Łopatką silikonową nakładamy na patelnię placuszki. Zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię pokrywką. Pieczemy ok. 5 minut.
PRZYGOTOWUJEMY TWARÓG DO PODANIA
Twaróg łączymy w miseczce z bryndzą i jogurtem naturalnym. Posypujemy pokrojonym drobno szczypiorkiem.
PODAJEMY MOSKOLE
Moskole układamy na talerzach i podajemy z twarogiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1672,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
557,4 kcal
Tłuszcz
9,5 g
Węglowodany
92 g
Błonnik
2,1 g
Białko
26,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sernik bez sera — z jogurtu naturalnego
Sernik z jogurtu naturalnego bez sera to lekka i nowoczesna wersja klasycznego wypieku, który zaskakuje swoją delikatnością. Zamiast tradycyjnego twarogu, bazą ciasta jest jogurt, co sprawia, że sernik jest lżejszy. Doskonały solo, jak i z dodatkiem owoców. Jak zrobić sernik bez sera? Odkryj nasz sposób!

Fasolka z żurawinowo-ziołowym masłem
Świetny dodatek do dań obiadowych – fasolka z pysznym masełkiem z dodatkiem żurawiny, szczypiorku i otartej skórki z cytryny.

Leczo z pieczarkami
Leczo z pieczarkami i cukinią to idealna propozycja na szybki, kolorowy i aromatyczny obiad, który smakuje wyśmienicie o każdej porze roku. To danie pełne warzyw, a jednocześnie sycące, które świetnie sprawdzi się zarówno solo, jak i w towarzystwie ryżu, kaszy czy ziemniaków. Poznaj sposób na wyśmienite leczo z pieczarkami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wytrawne scones z cheddarem i szynką
Scones z cheddarem, czyli tradycyjne brytyjskie bułeczki przygotowane na wytrawnie! Koniecznie wypróbuj ten przepis, jeśli lubisz świeże, domowe pieczywo z serem i szynką.

Sorbet z zielonej herbaty i limonki
Aromat zielonej herbaty w postaci pysznego, orzeźwiającego deseru, który łączy słodycz mango z kwaśnym smakiem limonki.

Kanapka z suszonymi owocami
Pomysł na oryginalne śniadanie? Chrupiące świeże bułeczki z delikatnym kremowym twarożkiem, miodem i suszonymi owocami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka na krakersach
Chcesz zrobić szybką w przygotowaniu, smaczną i pożywną przekąskę? Sprawdź przepis na sałatkę na krakersach i ciesz się jej wyrazistym smakiem! Zaskocz swoich gości!

Krem marchewkowy z chipsami z buraka
Wyjątkowo ostry krem marchewkowy podany z chipsami z buraka i aromatyczną kolendrą. Wykorzystaj termorobota MC Smart i przekonaj się, jak proste może być gotowanie.

Smoothie z wodą kokosową
Zobacz, jak wykorzystać wodę kokosową do przygotowania smoothie! Z dodatkiem mango, truskawek i jogurtu naturalnego.