przepis-na-kobiete.pl

Moczka — śląska zupa wigilijna na słodko • przepis • składniki • przygotowanie

Moczka to tradycyjna śląska zupa wigilijna, która wyróżnia się swoim słodkim, korzennym smakiem i bogatą zawartością suszonych owoców oraz piernika. Przygotowywana jest z namoczonego piernika i podawana podczas świątecznej kolacji, będąc jednym z charakterystycznych dań śląskiego stołu. Jak ją zrobić? Odkryj nasz prosty przepis!

Moczka — śląska zupa wigilijna na słodko

Moczka to tradycyjna śląska zupa wigilijna, która wyróżnia się swoim słodkim, korzennym smakiem i bogatą zawartością suszonych owoców oraz piernika. Przygotowywana jest z namoczonego piernika i podawana podczas świątecznej kolacji, będąc jednym z charakterystycznych dań śląskiego stołu. Jak ją zrobić? Odkryj nasz prosty przepis!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kompot śliwkowy - 1,5 l
piwo ciemne - 200 ml
migdały - 200 g
orzech laskowy - 180 g
morele suszone - 150 g
figi suszone - 100 g
piernik miodowy bez polewy - 250 g
cytryna - 0,5 szt.
cukier - 2 łyżeczki
sól - 1 szczypta
masło - 1 czubata łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY PIERNIK:
Kroimy ciasto na drobne kawałki, a potem wrzucamy je do garnka i zalewamy wrzątkiem (ok. 30 ml) oraz piwem. Piernik powinien się rozmoczyć, a cała masa zgęstnieć.
2.PRZYGOTOWUJEMY BAKALIE:
Do drugiego garnka wrzucamy orzechy laskowe (120 g) i migdały i zalewamy 200 ml kompotu. Całość gotujemy, aż orzechy zmiękną (ok. 30 minut). Potem kroimy suszone owoce i wrzucamy do garnka. Gotujmy przez 10 minut i co jakiś czas mieszamy całość.
3.DODAJEMY INNE DODATKI:
Do garnka z bakaliami dodajemy masło, sól oraz wyciśnięty sok z połówki cytryny. Gotujemy przez 10 minut, a potem dodajemy resztę kompotu i gotujemy przez kolejne 10 minut.
4.ŁĄCZYMY ZE SOBĄ KOMPOT I MASĘ PIERNIKOWĄ:
Do gotującego się kompotu dodajemy masę piernikową i całość mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 15-20 minut. Sprawdzamy słodycz zupy i jeśli trzeba ją dosłodzić, dodajemy cukru.
5.PODAJEMY MOCZKĘ:
Gotową zupę przelewamy do misek i ozdabiamy pokruszonymi orzechami laskowymi. Możemy także posypać ją dodatkową porcją migdałów i suszonych owoców, np. żurawiny.
Moczka — śląska zupa wigilijna na słodko

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 7

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY PIERNIK

Kroimy ciasto na drobne kawałki, a potem wrzucamy je do garnka i zalewamy wrzątkiem (ok. 30 ml) oraz piwem. Piernik powinien się rozmoczyć, a cała masa zgęstnieć.

2

PRZYGOTOWUJEMY BAKALIE

Do drugiego garnka wrzucamy orzechy laskowe (120 g) i migdały i zalewamy 200 ml kompotu. Całość gotujemy, aż orzechy zmiękną (ok. 30 minut). Potem kroimy suszone owoce i wrzucamy do garnka. Gotujmy przez 10 minut i co jakiś czas mieszamy całość.

3

DODAJEMY INNE DODATKI

Do garnka z bakaliami dodajemy masło, sól oraz wyciśnięty sok z połówki cytryny. Gotujemy przez 10 minut, a potem dodajemy resztę kompotu i gotujemy przez kolejne 10 minut.

4

ŁĄCZYMY ZE SOBĄ KOMPOT I MASĘ PIERNIKOWĄ

Do gotującego się kompotu dodajemy masę piernikową i całość mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 15-20 minut. Sprawdzamy słodycz zupy i jeśli trzeba ją dosłodzić, dodajemy cukru.

5

PODAJEMY MOCZKĘ

Gotową zupę przelewamy do misek i ozdabiamy pokruszonymi orzechami laskowymi. Możemy także posypać ją dodatkową porcją migdałów i suszonych owoców, np. żurawiny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4990,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

713 kcal

🥑

Tłuszcz

38 g

🌾

Węglowodany

255,5 g

🥬

Błonnik

10 g

💪

Białko

13,6 g

Podobne przepisy

Moczka — śląska zupa wigilijna na słodko - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl