przepis-na-kobiete.pl

Ciasto dyniowe • przepis • składniki • przygotowanie

Dynia smakuje doskonale zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich wypiekach! Poznaj przepis na ciasto dyniowe z aromatem korzennych przypraw.

Ciasto dyniowe

Dynia smakuje doskonale zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich wypiekach! Poznaj przepis na ciasto dyniowe z aromatem korzennych przypraw.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier puder - 210 g
jajko - 4 szt.
wanilia - 3 g
masło - 200 g
mąka pszenna - 250 g
pomarańcza - 1 szt.
proszek do pieczenia - 2,5 łyżeczki
przyprawa korzenna - 0,5 łyżeczki
czekolada biała - 100 g
dynia hokkaido - 50 g
sok z pomarańczy - 20 ml

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA:
Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z cukrem pudrem i nasionkami wydrążonymi z laski wanilii na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy żółtka. Mąkę przesiewamy wraz z przyprawą korzenną i proszkiem do pieczenia, mieszamy. Sypkie składniki dodajemy na przemian ze 140 g purée z dyni do utartego masła. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i ubite na sztywno białka.
2.PIECZEMY CIASTO:
Gotowe ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C z termoobiegiem przez 55-60 minut. Sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto jest upieczone.
3.POLEWAMY CIASTO POLEWĄ:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Sok łączymy z 40 g purée z dyni i dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Jeśli masa nie będzie chciała się połączyć, delikatnie ją podgrzewamy. Wystudzoną polewą polewamy również wystudzone ciasto.
Ciasto dyniowe

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA

Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z cukrem pudrem i nasionkami wydrążonymi z laski wanilii na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy żółtka. Mąkę przesiewamy wraz z przyprawą korzenną i proszkiem do pieczenia, mieszamy. Sypkie składniki dodajemy na przemian ze 140 g purée z dyni do utartego masła. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i ubite na sztywno białka.

2

PIECZEMY CIASTO

Gotowe ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C z termoobiegiem przez 55-60 minut. Sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto jest upieczone.

3

POLEWAMY CIASTO POLEWĄ

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Sok łączymy z 40 g purée z dyni i dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Jeśli masa nie będzie chciała się połączyć, delikatnie ją podgrzewamy. Wystudzoną polewą polewamy również wystudzone ciasto.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4182 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

418,2 kcal

🥑

Tłuszcz

22,1 g

🌾

Węglowodany

49,3 g

🥬

Błonnik

6,6 g

💪

Białko

6,6 g

Podobne przepisy