Ciasto dyniowe • przepis • składniki • przygotowanie
Dynia smakuje doskonale zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich wypiekach! Poznaj przepis na ciasto dyniowe z aromatem korzennych przypraw.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA
Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z cukrem pudrem i nasionkami wydrążonymi z laski wanilii na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy żółtka. Mąkę przesiewamy wraz z przyprawą korzenną i proszkiem do pieczenia, mieszamy. Sypkie składniki dodajemy na przemian ze 140 g purée z dyni do utartego masła. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i ubite na sztywno białka.
PIECZEMY CIASTO
Gotowe ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C z termoobiegiem przez 55-60 minut. Sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto jest upieczone.
POLEWAMY CIASTO POLEWĄ
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Sok łączymy z 40 g purée z dyni i dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Jeśli masa nie będzie chciała się połączyć, delikatnie ją podgrzewamy. Wystudzoną polewą polewamy również wystudzone ciasto.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4182 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
418,2 kcal
Tłuszcz
22,1 g
Węglowodany
49,3 g
Błonnik
6,6 g
Białko
6,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto Fale Dunaju
Fale Dunaju to klasyczne ciasto z wiśniami, kremem budyniowym i polewą czekoladową. Zobacz, jak je przygotować!

Dorsz z pesto pietruszkowym z bakłażanem z duszonymi ziemniakami w pomidorach
Autorska wariacja Karola Okrasy na temat słynnego portugalskiego bacalao. Spróbuj dorsza w nowej odsłonie!

Strudel jabłkowo-marchewkowy
Apetyczne ciasto ze słodkim nadzieniem polane sosem z limonki. Taki deser to sama przyjemność!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Dorsz z pesto pietruszkowym z bakłażanem z duszonymi ziemniakami w pomidorach
Autorska wariacja Karola Okrasy na temat słynnego portugalskiego bacalao. Spróbuj dorsza w nowej odsłonie!

Barszcz czerwony z ziemniakami
Barszcz czerwony z ziemniakami to mniej klasyczna odsłona tego pysznego dania kuchni polskiej i ukraińskiej. Idealnie sprawdza się zarówno jako codzienny obiad, jak i świąteczna potrawa, wnosząc na stół bogactwo tradycji i aromatu. Poznajcie sposób na tę smaczną zupę!

Faszerowane liście winogron
Kuchnia arabska pełna jest przypraw i wyraźnych smaków! Spróbuj liści winogron faszerowanych ryżem z dodatkiem mięty, szafranu i rodzynek.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pad thai z warzywami i pieczonym łososiem
Przygotuj słynne tajskie danie razem z Karolem Okrasą. Doskonałe połączenie warzyw, łososia i makaronu sojowego.

Japońskie placki warzywne - okonomiyaki
Przemyć do swojej kuchni trochę Japonii i przygotuj warzywne placuszki z dodatkiem chili i jogurtowym sosem!

Farinata z cukinią i włoskimi wędlinami
Klasyczny placek z ciecierzycy w stylu kuchni włoskiej, czyli farinata! Podana z cukinią, parmeńską szynką i salami będzie idealną przekąską na każde spotkanie ze znajomymi lub rodziną.