przepis-na-kobiete.pl

Makaron z sosem grzybowym • przepis • składniki • przygotowanie

Kremowy sos z wyrazistą, grzybową nutą świetnie komponuje się ze świeżym makaronem tagliatelle! Wypróbuj przepis Karola i sprawdź, jak smakuje danie!

Makaron z sosem grzybowym

Kremowy sos z wyrazistą, grzybową nutą świetnie komponuje się ze świeżym makaronem tagliatelle! Wypróbuj przepis Karola i sprawdź, jak smakuje danie!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 5 g
pieprz czarny - 2 szczypty
grzyby suszone - 10 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
por - 40 g
rozmaryn świeży - 16 g
ser mascarpone - 2 łyżki
skórka cytryny tarta - 2 łyżki
sok z cytryny - 25 ml
sól - 2 szczypty
woda - 10 ml
żurawina suszona - 1 łyżka
makaron tagliatelle - 200 g
śmietana 30% - 200 ml
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.MIELEMY SUSZONE GRZYBY:
W naczyniu blendera mielemy suszone grzyby na puder lub dokładnie rozdrabniamy w moździerzu.
2.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy, skrapiamy oliwą.
3.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ SOSU:
Czosnek pokrojony w plastry delikatnie przesmażamy na oliwie na lekko rozgrzanej patelni. Dodajemy por pokrojony w grubą kostkę, zmniejszamy ogień. Mieszamy.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Dodajemy śmietankę i puder grzybowy. Mieszamy, zagotowujemy i gotujemy ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.
5.DODAJEMY MAKARON:
Ugotowany, odcedzony makaron przekładamy na patelnię i dokładnie mieszamy, by połączył się z sosem.
Makaron z sosem grzybowym

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIELEMY SUSZONE GRZYBY

W naczyniu blendera mielemy suszone grzyby na puder lub dokładnie rozdrabniamy w moździerzu.

2

GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy, skrapiamy oliwą.

3

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ SOSU

Czosnek pokrojony w plastry delikatnie przesmażamy na oliwie na lekko rozgrzanej patelni. Dodajemy por pokrojony w grubą kostkę, zmniejszamy ogień. Mieszamy.

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Dodajemy śmietankę i puder grzybowy. Mieszamy, zagotowujemy i gotujemy ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.

5

DODAJEMY MAKARON

Ugotowany, odcedzony makaron przekładamy na patelnię i dokładnie mieszamy, by połączył się z sosem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1446,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

723,2 kcal

🥑

Tłuszcz

33,7 g

🌾

Węglowodany

89,3 g

🥬

Błonnik

2,4 g

💪

Białko

16 g

Podobne przepisy

Makaron z sosem grzybowym - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl