przepis-na-kobiete.pl

Klopsiki zapiekane z serem provolone • przepis • składniki • przygotowanie

Klopsiki wołowe, aromatyczny sos pomidorowy, makaron i włoski ser provolone to przepis na pyszne i sycące danie. Wypróbuj i przygotuj sobie pyszny obiad!

Klopsiki zapiekane z serem provolone

Klopsiki wołowe, aromatyczny sos pomidorowy, makaron i włoski ser provolone to przepis na pyszne i sycące danie. Wypróbuj i przygotuj sobie pyszny obiad!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mięso mielone wołowe - 400 g
cebula - 1 szt.
jajko - 1 szt.
bułka tarta - 4 łyżki
zioła włoskie - 5 g
ząbek czosnku - 1 szt.
pomidory krojone z puszki - 400 g
ocet winny, czerwony - 1 łyżka
syrop klonowy - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
masło - 20 g
bazylia świeża - 1 garść
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
makaron spaghetti - 150 g
ser provolone - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK:
Na łyżce oliwy szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła włoskie i smażymy przez 30 sekund.
2.SMAŻYMY KLOPSIKI:
Do miski przekładamy mięso. Dodajemy podsmażone składniki oraz pozostałe z listy, mieszamy. Z gotowej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki smażymy na oliwie na średnim ogniu, aż nabiorą złotego koloru.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Na żeliwnej patelni na oliwie z masłem podsmażamy pomidory z puszki wraz z octem balsamicznym i syropem klonowym. Doprawiamy solą, pieprzem oraz świeżą bazylią.
4.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI I CAŁOŚĆ ZAPIEKAMY:
Na patelnię z sosem wykładamy ugotowany makaron oraz podsmażone klopsiki. Całość obficie posypujemy kawałkami sera provolone. Zapiekamy w piekarniku przez 10-15 minut lub do momentu, w którym ser się rozpuści i nabierze złotego koloru.
Klopsiki zapiekane z serem provolone

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK

Na łyżce oliwy szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła włoskie i smażymy przez 30 sekund.

2

SMAŻYMY KLOPSIKI

Do miski przekładamy mięso. Dodajemy podsmażone składniki oraz pozostałe z listy, mieszamy. Z gotowej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki smażymy na oliwie na średnim ogniu, aż nabiorą złotego koloru.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Na żeliwnej patelni na oliwie z masłem podsmażamy pomidory z puszki wraz z octem balsamicznym i syropem klonowym. Doprawiamy solą, pieprzem oraz świeżą bazylią.

4

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI I CAŁOŚĆ ZAPIEKAMY

Na patelnię z sosem wykładamy ugotowany makaron oraz podsmażone klopsiki. Całość obficie posypujemy kawałkami sera provolone. Zapiekamy w piekarniku przez 10-15 minut lub do momentu, w którym ser się rozpuści i nabierze złotego koloru.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2345,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

586,3 kcal

🥑

Tłuszcz

30,1 g

🌾

Węglowodany

43,5 g

🥬

Błonnik

35,6 g

💪

Białko

35,6 g

Podobne przepisy

Klopsiki zapiekane z serem provolone - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl