przepis-na-kobiete.pl

Muffiny z cukinią, tuńczykiem i serem • przepis • składniki • przygotowanie

Muffiny to nie tylko słodki deser. Spróbuj czegoś nowego i upiecz pyszne babeczki z warzywami.

Muffiny z cukinią, tuńczykiem i serem

Muffiny to nie tylko słodki deser. Spróbuj czegoś nowego i upiecz pyszne babeczki z warzywami.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
cukinia - 1 szt.
jajko - 4 szt.
masło - 1 łyżeczka
mąka pszenna - 150 g
mleko - 75 ml
oliwa z oliwek - 1 łyżka
proszek do pieczenia - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
świeży koperek - 1 łyżka
szczypior cebuli - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
tuńczyk w sosie własnym - 95 g
ser cheddar - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ PAPILOTKI DO:
muffinek formę do muffinek tarkę mikser rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C (termoobieg) Przygotowanie Mąkę i jaja wraz z proszkiem do pieczenia przekładamy do misy.
2.NASTĘPNIE DODAJEMY POKROJONĄ:
kostkę lub startą na tarce cukinię i pokrojoną w kostkę cebulę. DODAJEMY POSIEKANY SZCZYPIOREK: i koperek.
3.DO MISY MIKSERA:
wlewamy mleko, doprawiamy solą i pieprzem oraz 1 łyżka oliwy z oliwek i startym serem (niewielka ilość pozostawiamy do dekoracji). MIKSUJEMY.
4.DO PAPILOTEK (WCZEŚNIEJ:
możemy je posmarować od środka masłem), wlewamy niewielką ilość masy, dodajemy tuńczyka i ponownie zalewamy masą.
5.NA KONIEC MUFFINKI:
posypujemy serem.
6.MUFFINKI WKŁADAMY DO:
piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C z termoobiegiem na 20 minut.
7.MUFFINKI MOŻEMY SERWOWAĆ:
na ciepło lub na zimno.
Muffiny z cukinią, tuńczykiem i serem

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ PAPILOTKI DO

muffinek formę do muffinek tarkę mikser rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C (termoobieg) Przygotowanie Mąkę i jaja wraz z proszkiem do pieczenia przekładamy do misy.

2

NASTĘPNIE DODAJEMY POKROJONĄ

kostkę lub startą na tarce cukinię i pokrojoną w kostkę cebulę. DODAJEMY POSIEKANY SZCZYPIOREK: i koperek.

3

DO MISY MIKSERA

wlewamy mleko, doprawiamy solą i pieprzem oraz 1 łyżka oliwy z oliwek i startym serem (niewielka ilość pozostawiamy do dekoracji). MIKSUJEMY.

4

DO PAPILOTEK (WCZEŚNIEJ

możemy je posmarować od środka masłem), wlewamy niewielką ilość masy, dodajemy tuńczyka i ponownie zalewamy masą.

5

NA KONIEC MUFFINKI

posypujemy serem.

6

MUFFINKI WKŁADAMY DO

piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C z termoobiegiem na 20 minut.

7

MUFFINKI MOŻEMY SERWOWAĆ

na ciepło lub na zimno.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1575,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

131,3 kcal

🥑

Tłuszcz

6 g

🌾

Węglowodany

12,1 g

🥬

Błonnik

7,7 g

💪

Białko

7,7 g

Podobne przepisy

Muffiny z cukinią, tuńczykiem i serem - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl