Omlet z szynką i serem • przepis • składniki • przygotowanie
Omlet z serem i szynką to klasyczne danie pochodzące z Francji, które idealnie sprawdzi się na szybkie śniadanie lub lekką kolację. To prosty i sycący posiłek, który przygotujesz w zaledwie kilka minut. Nie czekaj i zrób go razem z nami!

Czas przygotowania
8 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY JAJKA
Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy sól i roztrzepujemy je, aby utworzyła się lekka, puszysta piana.
ŚCIERAMY SER
Goudę ścieramy na tarce do drugiej miseczki.
SMAŻYMY OMLET
Lekko rozgrzewamy patelnię i dodajemy masło. Gdy się rozpuści, od razu wlewamy na patelnię jajka. Jajka mieszamy przy pomocy szpatułki, aż do momentu, w którym zaczną się ścinać.
DODAJEMY SER I SZYNKĘ
Na jednej połowie omletu układamy szynkę, cheddar i połowę startego sera. Składamy omlet na pół.
WYKAŃCZAMY OMLET
Smażymy przez niecałą minutę, a potem odwracamy omlet na drugą stronę i posypujemy resztą sera. Smażymy przez kolejną minutę. Gotowy omlet przekładamy na talerz i ozdabiamy pietruszką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
623,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
623,7 kcal
Tłuszcz
52,4 g
Węglowodany
3,1 g
Błonnik
0,3 g
Białko
33,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chatka Puchatka — ciasto bez pieczenia
Chatka Puchatka, znana również jako Chatka Baby Jagi, to kultowe ciasto bez pieczenia, które było niezwykle popularne w czasach PRL-u. Ciasto zachwyca swoim pysznym smakiem, prostotą przygotowania oraz charakterystycznym kształtem przypominającym domek. Jak je zrobić? Przekonajcie się sami!

Fasolka z żurawinowo-ziołowym masłem
Świetny dodatek do dań obiadowych – fasolka z pysznym masełkiem z dodatkiem żurawiny, szczypiorku i otartej skórki z cytryny.

Krewetki z ananasem podawane na zimno
Szybki i prosty sposób na krewetki z ananasem podawane na zimno! Zobacz, jak wyczarować pyszne danie w 10 minut!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tagliata z indyka z rukolą
Spróbuj innej wersji klasycznej sałatki w stylu włoskim – z rukolą, grillowaną piersią indyka i sosem na bazie suszonych pomidorów!

Salmorejo z szynką serrano
Popularny w Andaluzji chłodnik salmorejo. Idealny posiłek na upalne dni, pożywny i lekki. Przepis stworzony na bazie dojrzałych pomidorów, uzupełniony aromatycznym smakiem czosnku, oliwy, octu balsamicznego i okraszony przepysznymi, chrupiącymi grzankami.

Brokuły z prażonymi migdałami i sosem czosnkowym
Świetny pomysł na smaczny dodatek do obiadu lub na lekką kolację, czyli brokuły z prażonymi migdałami i sosem czosnkowym. Przygotuj ten przepis i sprawdź, jak dobrze pasuje do większości dań!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Syrop czekoladowo-kawowy
Gęsty, słodki i niezwykle aromatyczny syrop, który wzbogaci smak niejednego deseru. Jego przygotowanie zajmuje chwilę!

Steki z polędwicy wołowej z ziołowym masłem
Amerykanie kochają steki. Zrozumiesz dlaczego, przygotowując polędwicę wołową zgodnie z naszym przepisem.

Polędwica wieprzowa w cieście francuskim
Wystarczy, że polędwicę wieprzową zawiniesz w ciasto francuskie, a stworzysz z niej zupełnie nowe danie! Sprawdzi się jako przekąska i danie główne.