przepis-na-kobiete.pl

Kuleczki z gorgonzoli i rozmarynu • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszna serowa przekąska z dodatkiem wina, doprawiona płatkami migdałów i rozmarynem oczaruje gości na każdym przyjęciu!

Kuleczki z gorgonzoli i rozmarynu

Pyszna serowa przekąska z dodatkiem wina, doprawiona płatkami migdałów i rozmarynem oczaruje gości na każdym przyjęciu!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

wino białe - 1 łyżka
ser gorgonzola - 100 g
twaróg śmietankowy - 100 g
pieprz czarny - 1 szczypta
migdały płatki - 85 g
rozmaryn świeży - 8 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE GORGONZOLĘ I:
kremowy twarożek przekładamy do blendera.
2.OBIERAMY Z LISTKÓW:
gałązkę rozmarynu, listki dodajemy do serów wraz z białym winem i całość miksujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
3.PRZYPRAWIAMY DO SMAKU:
solą i pieprzem.
4.MASĘ ZAWIJAMY W:
folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez mniej więcej 1 godzinę.
5.W MIĘDZYCZASIE PŁATKI:
migdałów prażymy na suchej patelni.
6.GDY ZACZNĄ NABIERAĆ:
złotego koloru, zdejmujemy je z patelni i bardzo drobno siekamy.
7.ZE SCHŁODZONEJ MASY:
formujemy niewielkie kuleczki (możemy robić to za pomocą łyżki do melona), a następnie obtaczamy je w płatkach migdałów.
8.CAŁOŚĆ PONOWNIE:
chłodzimy.
9.PRZED PODANIEM DEKORUJEMY:
kulki z sera odrobiną rozmarynu i układamy na półmisku.
Kuleczki z gorgonzoli i rozmarynu

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE GORGONZOLĘ I

kremowy twarożek przekładamy do blendera.

2

OBIERAMY Z LISTKÓW

gałązkę rozmarynu, listki dodajemy do serów wraz z białym winem i całość miksujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

3

PRZYPRAWIAMY DO SMAKU

solą i pieprzem.

4

MASĘ ZAWIJAMY W

folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez mniej więcej 1 godzinę.

5

W MIĘDZYCZASIE PŁATKI

migdałów prażymy na suchej patelni.

6

GDY ZACZNĄ NABIERAĆ

złotego koloru, zdejmujemy je z patelni i bardzo drobno siekamy.

7

ZE SCHŁODZONEJ MASY

formujemy niewielkie kuleczki (możemy robić to za pomocą łyżki do melona), a następnie obtaczamy je w płatkach migdałów.

8

CAŁOŚĆ PONOWNIE

chłodzimy.

9

PRZED PODANIEM DEKORUJEMY

kulki z sera odrobiną rozmarynu i układamy na półmisku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

850,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

212,7 kcal

🥑

Tłuszcz

14,4 g

🌾

Węglowodany

12,7 g

🥬

Błonnik

8,3 g

💪

Białko

8,3 g

Podobne przepisy