przepis-na-kobiete.pl

Kruche tarty z groszkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Wyśmienita wytrawna przekąska na bazie ciasta francuskiego. Idealna na drugie śniadanie, doskonała na przyjęcie!

Kruche tarty z groszkiem

Wyśmienita wytrawna przekąska na bazie ciasta francuskiego. Idealna na drugie śniadanie, doskonała na przyjęcie!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 1 szt.
rozmaryn świeży - 5 g
szalotka - 1 szt.
ciasto francuskie - 3 szt.
śmietana 18% - 100 g
masło - 25 g
mleko - 2 łyżki
groszek, mrożony - 125 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
grana padano, tarty - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.
GROSZEK ROZMRAŻAMY.
2.SZALOTKĘ OBIERAMY I:
kroimy w drobną kostkę, mieszamy z groszkiem i lekko doprawiamy solą i pieprzem.
3.IGIEŁKI ROZMARYNU OBRYWAMY:
i drobno siekamy.
4.ROZTRZEPUJEMY ZE ŚMIETANĄ,:
jajkiem i mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem.
5.
MASŁO ROZTAPIAMY.
6.ARKUSZE CIASTA FRANCUSKIEGO:
rozkładamy na wilgotnym ręczniku kuchennym i kroimy na 4 kwadraty.
7.6 ZAGŁĘBIEŃ BLACHY:
do pieczenia muffinów lekko natłuszczamy.
8.KWADRATY CIASTA LEKKO:
smarujemy masłem i każde zagłębienie wykładamy 2 arkuszami ciasta.
9.WYSTAJĄCE KRAWĘDZIE CIASTA:
rozkładamy i jeszcze raz smarujemy.
10.WYPEŁNIAMY MIESZANKĄ GROSZKU,:
przykrywamy masą śmietanową i posypujemy serem.
11.TARTY PIECZEMY W:
rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ok. 15 MINUT, SMARUJĄC: w połowie czasu pieczenia jeszcze raz cienko masłem.
12.OSTROŻNIE WYJMUJEMY Z:
foremek i podajemy lekko ostudzone.
13.WSKAZÓWKA:
CIASTEM I: nadzieniem nie wypełniamy zagłębień w blasze obok siebie, lecz zostawiamy pomiędzy nimi jedno wolne, aby krawędzie ciasta mogły nieco wystawać i upiec się na chrupko.
Kruche tarty z groszkiem

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GROSZEK ROZMRAŻAMY.

2

SZALOTKĘ OBIERAMY I

kroimy w drobną kostkę, mieszamy z groszkiem i lekko doprawiamy solą i pieprzem.

3

IGIEŁKI ROZMARYNU OBRYWAMY

i drobno siekamy.

4

ROZTRZEPUJEMY ZE ŚMIETANĄ,

jajkiem i mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem.

5

MASŁO ROZTAPIAMY.

6

ARKUSZE CIASTA FRANCUSKIEGO

rozkładamy na wilgotnym ręczniku kuchennym i kroimy na 4 kwadraty.

7

6 ZAGŁĘBIEŃ BLACHY

do pieczenia muffinów lekko natłuszczamy.

8

KWADRATY CIASTA LEKKO

smarujemy masłem i każde zagłębienie wykładamy 2 arkuszami ciasta.

9

WYSTAJĄCE KRAWĘDZIE CIASTA

rozkładamy i jeszcze raz smarujemy.

10

WYPEŁNIAMY MIESZANKĄ GROSZKU,

przykrywamy masą śmietanową i posypujemy serem.

11

TARTY PIECZEMY W

rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ok. 15 MINUT, SMARUJĄC: w połowie czasu pieczenia jeszcze raz cienko masłem.

12

OSTROŻNIE WYJMUJEMY Z

foremek i podajemy lekko ostudzone.

13

WSKAZÓWKA

CIASTEM I: nadzieniem nie wypełniamy zagłębień w blasze obok siebie, lecz zostawiamy pomiędzy nimi jedno wolne, aby krawędzie ciasta mogły nieco wystawać i upiec się na chrupko.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3917,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

652,9 kcal

🥑

Tłuszcz

42,1 g

🌾

Węglowodany

51,5 g

🥬

Błonnik

11,8 g

💪

Białko

11,8 g

Podobne przepisy