przepis-na-kobiete.pl

Krokiety wielkanocne • przepis • składniki • przygotowanie

Krokiety wielkanocne to chrupiące naleśniki z pysznym farszem z białej kiełbasy, jajek i sera. Świetnie smakują z sosem czosnkowym lub chrzanowym – będą hitem świątecznego stołu!

Krokiety wielkanocne

Krokiety wielkanocne to chrupiące naleśniki z pysznym farszem z białej kiełbasy, jajek i sera. Świetnie smakują z sosem czosnkowym lub chrzanowym – będą hitem świątecznego stołu!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna tortowa - 170 g
mleko - 130 ml
woda gazowana - 120 ml
masło - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
kiełbasa biała - 3 szt.
mozzarella, tarta - 100 g
szczypiorek - 0,5 pęczka
jajko - 2 szt.
bułka tarta - 0,5 szkl
olej - 280 ml

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY JAJKA DO FARSZU:
4 jajka wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy na twardo przez około 14 minut. Następnie studzimy i obieramy.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NALEŚNIKOWE:
Masło podgrzewamy w rondelku na małym ogniu i delikatnie je roztapiamy, regularnie mieszając. Następnie do miski wlewamy mleko, wodę gazowaną, dodajemy 2 surowe jajka, mąkę, rozpuszczone masło i szczyptę soli. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki i odkładamy je na bok do wystudzenia.
3.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Białą kiełbasę obieramy z osłonek i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy kiełbasę do momentu, aż nabierze złotego koloru. Przekładamy ją do miski. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek, mozzarellę oraz ugotowane i pokrojone w większą kostkę jajka. Całość dokładnie mieszamy.
4.ZWIJAMY KROKIETY:
Na każdym naleśniku rozkładamy 2-3 łyżki farszu. Składamy brzegi do środka i zwijamy naleśniki w rulon, tworząc krokiety. Każdy obtaczamy kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
5.SMAŻYMY KROKIETY:
Na patelni rozgrzewamy 250 ml oleju. Krokiety smażymy z obu stron na złocisty kolor. Podajemy na ciepło – najlepiej z sosem czosnkowym, chrzanowym lub ulubionym dipem.
Krokiety wielkanocne

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY JAJKA DO FARSZU

4 jajka wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy na twardo przez około 14 minut. Następnie studzimy i obieramy.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NALEŚNIKOWE

Masło podgrzewamy w rondelku na małym ogniu i delikatnie je roztapiamy, regularnie mieszając. Następnie do miski wlewamy mleko, wodę gazowaną, dodajemy 2 surowe jajka, mąkę, rozpuszczone masło i szczyptę soli. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki i odkładamy je na bok do wystudzenia.

3

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Białą kiełbasę obieramy z osłonek i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy kiełbasę do momentu, aż nabierze złotego koloru. Przekładamy ją do miski. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek, mozzarellę oraz ugotowane i pokrojone w większą kostkę jajka. Całość dokładnie mieszamy.

4

ZWIJAMY KROKIETY

Na każdym naleśniku rozkładamy 2-3 łyżki farszu. Składamy brzegi do środka i zwijamy naleśniki w rulon, tworząc krokiety. Każdy obtaczamy kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.

5

SMAŻYMY KROKIETY

Na patelni rozgrzewamy 250 ml oleju. Krokiety smażymy z obu stron na złocisty kolor. Podajemy na ciepło – najlepiej z sosem czosnkowym, chrzanowym lub ulubionym dipem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2948,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

737,1 kcal

🥑

Tłuszcz

46 g

🌾

Węglowodany

46,1 g

🥬

Błonnik

1,8 g

💪

Białko

32,3 g

Podobne przepisy