przepis-na-kobiete.pl

Krewetki zapiekane w pomidorach • przepis • składniki • przygotowanie

Pomidory obsypane przyprawami i oblane maślanym sosem z krewetkami smakują wyśmienicie! Spróbuj kuchni włoskiej w lekkim wydaniu według Darii!

Krewetki zapiekane w pomidorach

Pomidory obsypane przyprawami i oblane maślanym sosem z krewetkami smakują wyśmienicie! Spróbuj kuchni włoskiej w lekkim wydaniu według Darii!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bazylia suszona - 1 szczypta
cebula - 1 szt.
cukier trzcinowy - 0,5 łyżeczki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
oregano suszone - 1 szczypta
tymianek świeży - 10 g
pomidor malinowy - 10 szt.
cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
masło - 2 łyżki
natka pietruszki - 10 g
sól - 1 szczypta
krewetki - 800 g
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy. Do dużej miski przekładamy pokrojone warzywa, dodajemy wszystkie przyprawy, posiekany tymianek i oliwę z oliwek. Całość mieszamy.
2.PIECZEMY POMIDORY:
Pomidory przekrawamy na pół. Układamy skórą do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu pomidorów układamy przygotowaną marynatę. Pomidory pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C przez 45 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy kolejne 15 minut.
3.SMAŻYMY KREWETKI:
Krewetki oczyszczamy i obieramy. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy posiekany czosnek i cytrynę pokrojoną w cienkie plastry. Dodajemy krewetki. Doprawiamy solą i pieprzem. Krewetki podsmażamy, aż staną się różowe. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Upieczone pomidory wykładamy na talerz. Dekorujemy kawałkami cytryny i krewetkami.
Krewetki zapiekane w pomidorach

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy. Do dużej miski przekładamy pokrojone warzywa, dodajemy wszystkie przyprawy, posiekany tymianek i oliwę z oliwek. Całość mieszamy.

2

PIECZEMY POMIDORY

Pomidory przekrawamy na pół. Układamy skórą do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu pomidorów układamy przygotowaną marynatę. Pomidory pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C przez 45 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy kolejne 15 minut.

3

SMAŻYMY KREWETKI

Krewetki oczyszczamy i obieramy. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy posiekany czosnek i cytrynę pokrojoną w cienkie plastry. Dodajemy krewetki. Doprawiamy solą i pieprzem. Krewetki podsmażamy, aż staną się różowe. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Upieczone pomidory wykładamy na talerz. Dekorujemy kawałkami cytryny i krewetkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1327,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

221,3 kcal

🥑

Tłuszcz

6,6 g

🌾

Węglowodany

20,2 g

🥬

Błonnik

21,7 g

💪

Białko

21,7 g

Podobne przepisy