przepis-na-kobiete.pl

Ciasto czekoladowe z bananami • przepis • składniki • przygotowanie

Banany i czekolada to duet stworzony do deserów! Bazujące na nim ciasto zrobisz w kilka chwil. Pyszny smak gwarantowany!

Ciasto czekoladowe z bananami

Banany i czekolada to duet stworzony do deserów! Bazujące na nim ciasto zrobisz w kilka chwil. Pyszny smak gwarantowany!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

banan - 2 szt.
jajko - 4 szt.
cukier - 100 g
czekolada deserowa - 200 g
masło - 125 g
mąka pszenna tortowa - 40 g
mąka ziemniaczana - 35 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 200 ml
kakao - 1 łyżeczka
bułka tarta - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ FORMA DO:
tarty o średnicy 28-30 cm.
2.PRZYGOTOWANIE W GARNKU:
rozpuszczamy masło, dodajemy czekoladę pokruszoną na mniejsze kawałki i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
3.DO MASY DODAJEMY:
śmietankę oraz cukier.
4.PODGRZEWAMY DO TEMPERATURY:
około 60°C.
5.PRZEKŁADAMY DO MISKI,:
studzimy. ŻÓŁTKA JAJ ODDZIELAMY: od białek.
6.DO WYSTUDZONEJ MASY:
dodajemy żółtka, przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
7.
DOKŁADNIE MIESZAMY.
8.BIAŁKA UBIJAMY ZE:
szczyptą soli na sztywno i stopniowo dodajemy do czekoladowej masy.
9.FORMĘ DO TARTY:
o średnicy 28-30 cm smarujemy masłem i posypujemy startym biszkoptem lub bułką tartą. MASĘ PRZEKŁADAMY DO: formy.
10.NA WIERZCHU UKŁADAMY:
pokrojone w plastry banany.
11.PIECZEMY 35 MINUT:
w temperaturze 175°C (termoobieg).
12.CIASTO STUDZIMY PRZY:
uchylonych drzwiczkach piekarnika. PRZED PODANIEM POSYPUJEMY: kakao.
Ciasto czekoladowe z bananami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ FORMA DO

tarty o średnicy 28-30 cm.

2

PRZYGOTOWANIE W GARNKU

rozpuszczamy masło, dodajemy czekoladę pokruszoną na mniejsze kawałki i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

3

DO MASY DODAJEMY

śmietankę oraz cukier.

4

PODGRZEWAMY DO TEMPERATURY

około 60°C.

5

PRZEKŁADAMY DO MISKI,

studzimy. ŻÓŁTKA JAJ ODDZIELAMY: od białek.

6

DO WYSTUDZONEJ MASY

dodajemy żółtka, przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.

7

DOKŁADNIE MIESZAMY.

8

BIAŁKA UBIJAMY ZE

szczyptą soli na sztywno i stopniowo dodajemy do czekoladowej masy.

9

FORMĘ DO TARTY

o średnicy 28-30 cm smarujemy masłem i posypujemy startym biszkoptem lub bułką tartą. MASĘ PRZEKŁADAMY DO: formy.

10

NA WIERZCHU UKŁADAMY

pokrojone w plastry banany.

11

PIECZEMY 35 MINUT

w temperaturze 175°C (termoobieg).

12

CIASTO STUDZIMY PRZY

uchylonych drzwiczkach piekarnika. PRZED PODANIEM POSYPUJEMY: kakao.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3703,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

308,6 kcal

🥑

Tłuszcz

19,1 g

🌾

Węglowodany

30,5 g

🥬

Błonnik

4,3 g

💪

Białko

4,3 g

Podobne przepisy

Ciasto czekoladowe z bananami - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl