przepis-na-kobiete.pl

Kompot zimowy • przepis • składniki • przygotowanie

Pełen owoców, żurawiny i aromatycznych przypraw kompot zimowy rozgrzeje każdego w chłodne dni. Zobacz, jak łatwo przygotować ten pyszny i bogaty w witaminy napój. Skorzystaj z naszego przepisu, który idealnie wpisuje się w zimowy klimat.

Kompot zimowy

Pełen owoców, żurawiny i aromatycznych przypraw kompot zimowy rozgrzeje każdego w chłodne dni. Zobacz, jak łatwo przygotować ten pyszny i bogaty w witaminy napój. Skorzystaj z naszego przepisu, który idealnie wpisuje się w zimowy klimat.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jabłko - 3 szt.
pomarańcza - 3 szt.
żurawina - 200 g
cynamon - 2 laski
goździki - 3 g
cukier - 4 łyżki
woda - 2,5 l

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY OWOCE:
Owoce dokładnie myjemy. Pomarańcze kroimy w plasterki, a jabłka w ćwiartki, razem z dokładnie oczyszczoną skórką.
2.GOTUJEMY KOMPOT:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojone owoce, żurawinę, laski cynamonu oraz goździki. Całość zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut.
3.PODAJEMY KOMPOT:
Gotowy kompot rozlewamy do kubeczków lub szklanek. Najlepiej smakuje podany na ciepło.
Kompot zimowy

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY OWOCE

Owoce dokładnie myjemy. Pomarańcze kroimy w plasterki, a jabłka w ćwiartki, razem z dokładnie oczyszczoną skórką.

2

GOTUJEMY KOMPOT

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojone owoce, żurawinę, laski cynamonu oraz goździki. Całość zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut.

3

PODAJEMY KOMPOT

Gotowy kompot rozlewamy do kubeczków lub szklanek. Najlepiej smakuje podany na ciepło.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

730 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

91,2 kcal

🥑

Tłuszcz

0,2 g

🌾

Węglowodany

20,4 g

🥬

Błonnik

3,8 g

💪

Białko

1 g

Podobne przepisy