przepis-na-kobiete.pl

Kokosowe placuszki z wegańskim jogurtem • przepis • składniki • przygotowanie

Na słodkie śniadanie lub podwieczorek – ekspresowe placuszki kokosowe według przepisu Pawła polecają się zawsze wtedy, gdy chcesz przygotować coś apetycznego, oszczędzając czas!

Kokosowe placuszki z wegańskim jogurtem

Na słodkie śniadanie lub podwieczorek – ekspresowe placuszki kokosowe według przepisu Pawła polecają się zawsze wtedy, gdy chcesz przygotować coś apetycznego, oszczędzając czas!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier puder - 1 łyżka
jajko - 2 szt.
malina - 70 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
wiórki kokosowe - 3 łyżki
olej kokosowy - 1 łyżeczka
mleczko kokosowe - 400 ml
mąka pszenna - 4 łyżki
wegański jogurt kokosowy - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.PODGRZEWAMY MLECZKO KOKOSOWE:
Mleczko kokosowe delikatnie podgrzewamy w rondelku (maksymalnie do temperatury 35°C), by jego stała część połączyła się z płynną. Podgrzane mleczko przelewamy do miski.
2.DODAJEMY WIÓRKI KOKOSOWE I JAJKA:
Dodajemy wiórki kokosowe i jajka. Całość mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Odstawiamy na ok. 2 minuty.
3.DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA:
Dodajemy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy za pomocą rózgi.
4.SMAŻYMY PLACUSZKI:
Na rozgrzaną patelnię nakładamy kolejno niewielkie porcje ciasta. Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor.
5.DEKORUJEMY I PODAJEMY PLACUSZKI:
Usmażone placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z porcją jogurtu kokosowego i ulubionymi świeżymi owocami, np. malinami.
Kokosowe placuszki z wegańskim jogurtem

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODGRZEWAMY MLECZKO KOKOSOWE

Mleczko kokosowe delikatnie podgrzewamy w rondelku (maksymalnie do temperatury 35°C), by jego stała część połączyła się z płynną. Podgrzane mleczko przelewamy do miski.

2

DODAJEMY WIÓRKI KOKOSOWE I JAJKA

Dodajemy wiórki kokosowe i jajka. Całość mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Odstawiamy na ok. 2 minuty.

3

DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Dodajemy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy za pomocą rózgi.

4

SMAŻYMY PLACUSZKI

Na rozgrzaną patelnię nakładamy kolejno niewielkie porcje ciasta. Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor.

5

DEKORUJEMY I PODAJEMY PLACUSZKI

Usmażone placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z porcją jogurtu kokosowego i ulubionymi świeżymi owocami, np. malinami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1228,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

614,3 kcal

🥑

Tłuszcz

49,7 g

🌾

Węglowodany

35,5 g

🥬

Błonnik

11,7 g

💪

Białko

11,7 g

Podobne przepisy