przepis-na-kobiete.pl

Kisiel z czerwonych owoców • przepis • składniki • przygotowanie

Ten prosty przepis na domowy kisiel pełen owoców jagodowych zdecydowanie zachwyca. Do tego odrobina bitej śmietany lub szklanka mrożonej kawy i deser na letni dzień gotowy!

Kisiel z czerwonych owoców

Ten prosty przepis na domowy kisiel pełen owoców jagodowych zdecydowanie zachwyca. Do tego odrobina bitej śmietany lub szklanka mrożonej kawy i deser na letni dzień gotowy!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

budyń waniliowy - 40 g
cukier - 70 g
wiśnia - 350 g
maliny mrożone - 170 g
truskawki mrożone - 170 g
jagody - 170 g
porzeczka - 170 g
skórka cytryny tarta - 0,25 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.MIESZANIE SKŁADNIKÓW:
Mrożone owoce rozmrozić. Wiśnie ze słoika osączyć na sitku, sok zebrać do miski. Proszek budyniowy, sok wiśniowy, cukier i skórkę cytrynową w pojemniku miksującymmieszać (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 4.
2.GOTOWANIE KISIELU:
Gotować 8 minut/prędkość 3/100°C. Kisiel początkowo jest mętny, ale po chwili gotowania staje się przezroczysty. Jeśli po upływie przewidzianego czasu kisiel nadal jest mętny, należy go gotować (z zatkniętą miarką) jeszcze2 minuty/prędkość 3/100°C.
3.ŁĄCZENIE Z OWOCAMI I CHŁODZENIE:
Przelać go do miski i natychmiast wymieszać z owocami. Schłodzić w lodówce.
Kisiel z czerwonych owoców

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZANIE SKŁADNIKÓW

Mrożone owoce rozmrozić. Wiśnie ze słoika osączyć na sitku, sok zebrać do miski. Proszek budyniowy, sok wiśniowy, cukier i skórkę cytrynową w pojemniku miksującymmieszać (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 4.

2

GOTOWANIE KISIELU

Gotować 8 minut/prędkość 3/100°C. Kisiel początkowo jest mętny, ale po chwili gotowania staje się przezroczysty. Jeśli po upływie przewidzianego czasu kisiel nadal jest mętny, należy go gotować (z zatkniętą miarką) jeszcze2 minuty/prędkość 3/100°C.

3

ŁĄCZENIE Z OWOCAMI I CHŁODZENIE

Przelać go do miski i natychmiast wymieszać z owocami. Schłodzić w lodówce.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

938,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

312,9 kcal

🥑

Tłuszcz

1,1 g

🌾

Węglowodany

78 g

🥬

Błonnik

3,3 g

💪

Białko

3,3 g

Podobne przepisy