przepis-na-kobiete.pl

Kanapeczki z pastą z pieczonej flądry, suszonych pomidorów i papryki • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszna przekąska w postaci małych kanapeczek z pastą o włoskim charakterze.

Kanapeczki z pastą z pieczonej flądry, suszonych pomidorów i papryki

Pyszna przekąska w postaci małych kanapeczek z pastą o włoskim charakterze.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pomidor suszony - 15 szt.
papryka czerwona - 2 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
flądra filet - 250 g
bazylia świeża - 5 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
bagietka - 300 g
oliwki czarne - 30 g
natka pietruszki - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY:
naczynie żaroodporne folię aluminiową blender rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg) PASTA Filet z flądry myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, doprawiamy solą i pieprzem.
2.UKŁADAMY W NACZYNIU:
żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg).
3.WYJMUJEMY Z PIEKARNIKA,:
studzimy, następnie chłodzimy w lodówce.
4.PAPRYKĘ POZBAWIONĄ GNIAZD:
nasiennych pieczemy razem z czosnkiem w piekarniku nagrzanym do 220°C (termoobieg) przez około 30 minut.
5.JESZCZE GORĄCĄ PAPRYKĘ:
zawijamy w folię aluminiową, po kilkunastu minutach odwijamy i ściągamy z niej skórkę.
6.ZA POMOCĄ BLENDERA:
miksujemy upieczoną paprykę, suszone pomidory, upieczony czosnek (wcześniej pozbawiony łupinek), kilka listków bazylii i oliwę.
7.CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY SOLĄ:
i pieprzem.
8.SCHŁODZONĄ FLĄDRĘ ROZDRABNIAMY:
delikatnie widelcem (kawałki flądry muszą być wyczuwalne w paście!) i delikatnie mieszamy z paprykowo-pomidorową pastą oraz pozostałymi listkami bazylii pokrojonymi w paseczki.
9.PASTĘ SCHŁADZAMY W:
lodówce.
10.KANAPECZKI KROMKI PIECZYWA:
tostujemy na suchej patelni, następnie smarujemy pastą.
11.NA WIERZCHU UKŁADAMY:
pokrojone w plasterki oliwki i listki zielonej natki pietruszki.
Kanapeczki z pastą z pieczonej flądry, suszonych pomidorów i papryki

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY

naczynie żaroodporne folię aluminiową blender rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg) PASTA Filet z flądry myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, doprawiamy solą i pieprzem.

2

UKŁADAMY W NACZYNIU

żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg).

3

WYJMUJEMY Z PIEKARNIKA,

studzimy, następnie chłodzimy w lodówce.

4

PAPRYKĘ POZBAWIONĄ GNIAZD

nasiennych pieczemy razem z czosnkiem w piekarniku nagrzanym do 220°C (termoobieg) przez około 30 minut.

5

JESZCZE GORĄCĄ PAPRYKĘ

zawijamy w folię aluminiową, po kilkunastu minutach odwijamy i ściągamy z niej skórkę.

6

ZA POMOCĄ BLENDERA

miksujemy upieczoną paprykę, suszone pomidory, upieczony czosnek (wcześniej pozbawiony łupinek), kilka listków bazylii i oliwę.

7

CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY SOLĄ

i pieprzem.

8

SCHŁODZONĄ FLĄDRĘ ROZDRABNIAMY

delikatnie widelcem (kawałki flądry muszą być wyczuwalne w paście!) i delikatnie mieszamy z paprykowo-pomidorową pastą oraz pozostałymi listkami bazylii pokrojonymi w paseczki.

9

PASTĘ SCHŁADZAMY W

lodówce.

10

KANAPECZKI KROMKI PIECZYWA

tostujemy na suchej patelni, następnie smarujemy pastą.

11

NA WIERZCHU UKŁADAMY

pokrojone w plasterki oliwki i listki zielonej natki pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1382,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

345,6 kcal

🥑

Tłuszcz

7,4 g

🌾

Węglowodany

50,9 g

🥬

Błonnik

19,4 g

💪

Białko

19,4 g

Podobne przepisy