przepis-na-kobiete.pl

Fajita z kurczaka • przepis • składniki • przygotowanie

Pierś kurczaka i świeże warzywa grillowane w aromatycznej marynacie z czosnkiem. Podane w tortilli, z dodatkiem pico de gallo i kwaśnej śmietany z pewnością zachwycą gości podczas każdego spotkania na świeżym powietrzu.

Fajita z kurczaka

Pierś kurczaka i świeże warzywa grillowane w aromatycznej marynacie z czosnkiem. Podane w tortilli, z dodatkiem pico de gallo i kwaśnej śmietany z pewnością zachwycą gości podczas każdego spotkania na świeżym powietrzu.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kurczak filety z piersi - 2 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
ząbek czosnku - 5 szt.
kumin - 0,5 łyżeczki
miód - 1 łyżeczka
pieprz biały - 2 szczypty
pomidor czerwony - 2 szt.
cebula - 0,5 szt.
papryczka padrón - 1 szt.
kolendra świeża - 0,5 pęczka
limonka - 0,5 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
śmietana kwaśna - 2 łyżki
tortilla - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.GRILLUJEMY KURCZAKA:
Na talerzu łączymy drobno posiekane 3 ząbki czosnku z oliwą. Piersi kurczaka obtaczamy w marynacie i układamy na grillu. Grillujemy, aż nabiorą złotobrązowego koloru z obu stron.
2.GRILLUJEMY WARZYWA:
Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na cztery części, cebulę obieramy i przekrawamy na pół. Również obtaczamy je w marynacie z oliwy i czosnku i grillujemy przez chwilę, aż się zarumienią.
3.PRZYGOTOWUJEMY PICO DE GALLO:
Jeden pomidor i papryczkę pozbawiamy gniazd nasiennych. Oba warzywa kroimy w dość drobną kostkę. Papryczkę, kolendrę i cebulę drobno siekamy. Całość doprawiamy sokiem wyciśniętym z połowy limonki, oliwą, solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
4.DOPRAWIAMY MIĘSO I WARZYWA:
Zgrillowane składniki kroimy w dość cienkie paski. Pozostały czosnek kroimy w bardzo cienkie plasterki a kolendrę siekamy. Papryczkę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki skrapiamy sokiem z połowy limonki, łyżką miodu i łyżką oliwy i całość dokładnie mieszamy.
5.PODAJEMY FAJITĘ:
Tortille grillujemy z obu stron. Na tak przygotowane placki nakładamy farsz i składamy je na pół. Gotowe tortille przekładamy na talerz i podajemy z pico de gallo i łyżką kwaśnej śmietany.
Fajita z kurczaka

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GRILLUJEMY KURCZAKA

Na talerzu łączymy drobno posiekane 3 ząbki czosnku z oliwą. Piersi kurczaka obtaczamy w marynacie i układamy na grillu. Grillujemy, aż nabiorą złotobrązowego koloru z obu stron.

2

GRILLUJEMY WARZYWA

Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na cztery części, cebulę obieramy i przekrawamy na pół. Również obtaczamy je w marynacie z oliwy i czosnku i grillujemy przez chwilę, aż się zarumienią.

3

PRZYGOTOWUJEMY PICO DE GALLO

Jeden pomidor i papryczkę pozbawiamy gniazd nasiennych. Oba warzywa kroimy w dość drobną kostkę. Papryczkę, kolendrę i cebulę drobno siekamy. Całość doprawiamy sokiem wyciśniętym z połowy limonki, oliwą, solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

4

DOPRAWIAMY MIĘSO I WARZYWA

Zgrillowane składniki kroimy w dość cienkie paski. Pozostały czosnek kroimy w bardzo cienkie plasterki a kolendrę siekamy. Papryczkę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki skrapiamy sokiem z połowy limonki, łyżką miodu i łyżką oliwy i całość dokładnie mieszamy.

5

PODAJEMY FAJITĘ

Tortille grillujemy z obu stron. Na tak przygotowane placki nakładamy farsz i składamy je na pół. Gotowe tortille przekładamy na talerz i podajemy z pico de gallo i łyżką kwaśnej śmietany.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1527,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

763,8 kcal

🥑

Tłuszcz

23 g

🌾

Węglowodany

52,8 g

🥬

Błonnik

7,8 g

💪

Białko

51,1 g

Podobne przepisy