Kaczka pieczona z gruszkami poszetowanymi w winie z fasolką szparagową • przepis • składniki • przygotowanie
Wiadomo, że kaczka lubi się z gruszkami. A czy Ty polubisz ten przepis? Przygotuj, to się przekonasz!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ SZNUREK ODPORNY
na wysoką temperaturę garnek lub wok Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg).
KACZKA KACZKĘ OPALAMY
nad palnikiem, aby usunąć resztki piór.
USUWAMY SZYJĘ ORAZ
pozostałe wnętrzności, skrzydełka (odcinamy je przy torebce stawowej) oraz gruczoły.
KACZKĘ POSYPUJEMY SPORĄ
ilością pieprzu oraz soli z zewnątrz, doprawiamy ją również wewnątrz.
KILKA GAŁĄZEK ROZMARYNU
(niewielką część liści pozostawiamy do sosu) oraz pokrojoną w ćwiartki cebulę wkładamy do środka kaczki.
KUPER KACZKI WPYCHAMY
do środka, pod kuprem układamy sznurek, którym obwiązujemy nóżki, sznurek krzyżujemy, przewiązujemy nad udkami i ponownie krzyżujemy, zawiązując na pleckach.
KACZKĘ UKŁADAMY NA
kracie w piekarniku rozgrzanym do 180°C (termoobieg) i pieczemy 40-60 minut (czas pieczenia zależy od wagi kaczki).
GLAZURA DO KACZKI
Do małego garnka wlewamy 3 łyżki miodu, dodajemy posiekany czosnek oraz kilka posiekanych listków rozmarynu.
CAŁOŚĆ PODGRZEWAMY, MIESZAJĄC,
do momentu, aż miód zacznie się pienić.
PODGRZANYM MIODEM Z
dodatkami co 10 minut smarujemy kaczkę pędzlem podczas pieczenia.
GRUSZKI OBRANE GRUSZKI
z ogonkami wkładamy do garnka, zalewamy je czerwonym winem (mieszamy, aby gruszki równomiernie nabrały koloru wina).
DO WINA Z
gruszkami dodajemy goździki, odrobinę czarnego pieprzu w ziarnach, miód oraz odrobinę cynamonu.
CAŁOŚĆ MIESZAMY I
wstawiamy na palnik. GOTUJEMY NA WOLNYM: ogniu.
DODAJEMY NIECO STARTEJ
skórki z pomarańczy oraz plasterki pomarańczy.
CAŁOŚĆ MIESZAMY I
gotujemy na wolnym ogniu przez mniej więcej 40 minut, od czasu do czasu mieszając. NASTĘPNIE ZDEJMUJEMY Z: ognia.
FASOLA SZPARAGOWA W
dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, w której blanszujemy fasolę szparagową przez około 5 minut bez przykrycia.
PO ZBLANSZOWANIU FASOLĘ
hartujemy - przekładamy do zimnej wody (może być z lodem), w wodzie odstawiamy na bok.
DO ROZGRZANEGO WOKA
wrzucamy niewielką ilość masła, rozpuszczamy, wrzucamy drobno posiekaną szalotkę, drobno posiekany czosnek oraz część posiekanej kolendry, całość smażymy około 2 minut.
DODAJEMY ODCEDZONĄ FASOLKĘ
szparagową.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI SMAŻYMY
5-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
DO FASOLKI PODCZAS
smażenia dodajemy odrobinę startej skórki z cytryny oraz sok z połowy cytryny. MIESZAMY.
WOK Z FASOLKĄ
odstawiamy na bok.
UGOTOWANE GRUSZKI WYJMUJEMY
z wina, kroimy je na pół i wycinamy z nich gniazda nasienne.
NASTĘPNIE POŁÓWKI GRUSZEK
nacinamy, pozostawiając nienaruszoną część od strony ogonka – tworzymy tak zwane wachlarze.
DO WOKA Z
fasolką szparagową dodajemy pozostałą część kolendry (odrobinę zostawiamy do posypania kaczki).
WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIESZAMY,
doprawiamy pieprzem oraz solą.
JAK PODAWAĆ?.
FASOLKĘ SZPARAGOWĄ UKŁADAMY
na talerzu.
UPIECZONĄ KACZKĘ WYJMUJEMY
z piekarnika, zdejmujemy z niej sznurek i układamy na fasolce.
WACHLARZE Z GRUSZEK
układamy dookoła kaczki, całość posypujemy odrobiną posiekanej kolendry.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6926,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
865,8 kcal
Tłuszcz
46,6 g
Węglowodany
49,4 g
Błonnik
9,5 g
Białko
17,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Suflet czekoladowy
Deser dla prawdziwych miłośników czekolady! Puszysty suflet, który wyczarujesz z kilku składników w niecałe pół godziny.

Żurek chrzanowy z kiełbasą
Wielkanocne śniadanie smakuje najlepiej, kiedy rozpoczyna je domowy żurek z suszonymi grzybami i śląską kiełbasą.

Szparagi w cieście twarogowym z trzech składników
Skarby wiosny w niezwykłej odsłonie! Szparagi zapieczone w prostym cieście z trzech składników będą zaskakującą i pyszną przekąską dla wielbicieli sezonowych warzyw.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Cynamonki – przepis na cinnamon rolls kawowe
Pyszne cynamonowo-kawowe bułeczki to propozycja Kingi na małe co nieco. Cudownie kawowe, delikatne i puszyste. Będziesz do nich wracać wielokrotnie!

Pizza capriciosa
Włoska pizza to jedno z najbardziej popularnych i lubianych dań na świecie. Wśród niezliczonych kombinacji składników istnieje wiele klasycznych kompozycji, które zachwycają swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. Jedną z takich kompozycji jest capricciosa — pizza, która oddaje ducha południowych Włoch. Poznaj jej niepowtarzalny charakter i zrób ją razem z nami!

Bitki wołowe
Bitki wołowe to prawdziwie królewska potrawa, którą bez trudu przyrządzisz w domowym zaciszu. Te soczyste i aromatyczne kawałki mięsa w połączeniu z sosem to doskonały sposób na wystawny obiad czy lunch dla całej rodziny. Odkryj wraz z nami najlepszy sposób na tradycyjne bitki wołowe!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jadłospis malucha: 4 przepisy
Śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja – pomysł na jadłospis malucha według Kingi Paruzel! Sprawdź nasze dania dla dzieci!

Domowe croissanty
Klasyka kuchni francuskiej w słodkiej odsłonie – najlepsze croissanty, idealne na śniadanie, przygotujecie dzięki przepisowi Pawła Małeckiego!

Kaczka w cydrze z goździkami i marchewką
Długo marynowane kacze uda, pieczone z aromatycznym sosem na bazie cydru, z miodem i goździkami. Do tego maślana marchewka i kasza owsiana. Pycha!