przepis-na-kobiete.pl

Babka drożdżowa z lukrem • przepis • składniki • przygotowanie

Idealne uzupełnienie każdej herbaty i kawy w miłym gronie. Przygotuj pyszną babkę drożdżową z rodzynkami i słodkim lukrem.

Babka drożdżowa z lukrem

Idealne uzupełnienie każdej herbaty i kawy w miłym gronie. Przygotuj pyszną babkę drożdżową z rodzynkami i słodkim lukrem.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mleko 3,2% - 200 ml
drożdże świeże - 40 g
cukier - 80 g
cukier wanilinowy - 2 łyżeczki
mąka pszenna typ 450 - 550 g
masło - 80 g
żółtka jaj - 4 szt.
rodzynki - 100 g
pomarańcza - 1 szt.
sól - 2 szczypty
sok z pomarańczy - 30 ml
skórka z pomarańczy, tarta -
cukier puder - 100 g
woda - 2 łyżeczki
sok z cytryny - 1 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI I FOREMKĘ:
Dokładnie myjemy pomarańczę, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Połowę startej skórki i wyciśniętego soku odkładamy (do przygotowania lukru). W drugiej połowie soku umieszczamy rodzynki do namoczenia. Formę do babki smarujemy masłem i oprószamy mąką.
2.PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN:
Do misy miksującej wlewamy mleko, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i 50 g mąki. Całość mieszamy,używając programu „własne ustawienia” / temperatura: 40°C / czas: 3 minuty / obroty: 1. Następnie rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut.
3.WYRABIAMY CIASTO:
W misce termorobota MC Smart umieszczamy resztę mąki, żółtka, miękkie masło, cukier waniliowy, skórkę z pomarańczy, sól oraz odsączone rodzynki. Składniki mieszamy,używając programu„ugniatanie” / czas: 2,5 minuty / obroty: 1. Następnie zostawiamy ciasto w misie do wyrośnięcia na 30-35 minut.
4.PIECZEMY BABKĘ:
Wyrośnięte ciasto przekładamy do przygotowanej formy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut. W tym czasie myjemy miskę do mieszania. Do nagrzanego piekarnika (150°C) wstawiamy ciasto i pieczemy 20 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 175°C i pieczemy kolejne 30 minut.Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Po zakończeniu pieczenia uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy babkę z formy.
5.PRZYGOTOWUJEMY LUKIER POMARAŃCZOWY:
Do miski do mieszania dodajemy cukier puder, skórkę i sok z pomarańczy.Ustawiamy program„miksowanie na piure” / czas: 20 sekund / obroty: 3.
6.DEKORUJEMY BABKĘ:
Ciepłą babkę polewamy lukrem pomarańczowym i rozprowadzamy go za pomocą pędzla. Odstawiamy do wystygnięcia.
7.PRZYGOTOWUJEMY LUKIER DEKORACYJNY:
Do miseczki przesiewamy cukier puder, dodajemy wodę i sok z cytryny. Mieszamy, aż lukier zgęstnieje.
8.PONOWNIE DEKORUJEMY:
Lukrem dekoracyjnym ozdabiamy babkę, tak by lukier spływał po babce.
Babka drożdżowa z lukrem

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI I FOREMKĘ

Dokładnie myjemy pomarańczę, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Połowę startej skórki i wyciśniętego soku odkładamy (do przygotowania lukru). W drugiej połowie soku umieszczamy rodzynki do namoczenia. Formę do babki smarujemy masłem i oprószamy mąką.

2

PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

Do misy miksującej wlewamy mleko, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i 50 g mąki. Całość mieszamy,używając programu „własne ustawienia” / temperatura: 40°C / czas: 3 minuty / obroty: 1. Następnie rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut.

3

WYRABIAMY CIASTO

W misce termorobota MC Smart umieszczamy resztę mąki, żółtka, miękkie masło, cukier waniliowy, skórkę z pomarańczy, sól oraz odsączone rodzynki. Składniki mieszamy,używając programu„ugniatanie” / czas: 2,5 minuty / obroty: 1. Następnie zostawiamy ciasto w misie do wyrośnięcia na 30-35 minut.

4

PIECZEMY BABKĘ

Wyrośnięte ciasto przekładamy do przygotowanej formy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut. W tym czasie myjemy miskę do mieszania. Do nagrzanego piekarnika (150°C) wstawiamy ciasto i pieczemy 20 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 175°C i pieczemy kolejne 30 minut.Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Po zakończeniu pieczenia uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy babkę z formy.

5

PRZYGOTOWUJEMY LUKIER POMARAŃCZOWY

Do miski do mieszania dodajemy cukier puder, skórkę i sok z pomarańczy.Ustawiamy program„miksowanie na piure” / czas: 20 sekund / obroty: 3.

6

DEKORUJEMY BABKĘ

Ciepłą babkę polewamy lukrem pomarańczowym i rozprowadzamy go za pomocą pędzla. Odstawiamy do wystygnięcia.

7

PRZYGOTOWUJEMY LUKIER DEKORACYJNY

Do miseczki przesiewamy cukier puder, dodajemy wodę i sok z cytryny. Mieszamy, aż lukier zgęstnieje.

8

PONOWNIE DEKORUJEMY

Lukrem dekoracyjnym ozdabiamy babkę, tak by lukier spływał po babce.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4808,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

480,9 kcal

🥑

Tłuszcz

10,5 g

🌾

Węglowodany

91,6 g

🥬

Błonnik

1,1 g

💪

Białko

7,9 g

Podobne przepisy