przepis-na-kobiete.pl

Budyń piernikowo-czekoladowy z gorącymi wiśniami • przepis • składniki • przygotowanie

Każdy chłodny wieczór stanie się wyjątkowy, gdy podgrzejemy go korzennym budyniem z dodatkiem gorących wiśni. A to wszystko w zaledwie 10 minut!

Budyń piernikowo-czekoladowy z gorącymi wiśniami

Każdy chłodny wieczór stanie się wyjątkowy, gdy podgrzejemy go korzennym budyniem z dodatkiem gorących wiśni. A to wszystko w zaledwie 10 minut!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

sok z pomarańczy - 100 ml
wiśnia - 300 g
cukier - 10 g
mąka ziemniaczana - 40 g
mleko - 500 ml
przyprawa do piernika - 0,5 łyżeczki
czekolada deserowa - 50 g
mięta świeża - 2 g
ciastka korzenne - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY WIŚNIE:
Na suchej patelni łączymy rozmrożone wiśnie wraz z sokiem, cukier oraz sok z pomarańczy. Całość smażymy, mieszając od czasu do czasu, do momentu odparowania nadmiaru płynu i uzyskania konsystencji konfitury.
2.PRZYGOTOWYWUJEMY BUDYŃ:
400 ml mleka wlewamy do garnka. Dodajemy 3 korzenne ciastka. Gotujemy, aż ciastka staną się miękkie.
3.ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ:
Do gotującego się mleka dodajemy pokruszoną czekoladę. Po rozpuszczeniu czekolady całość miksujemy na gładką masę. Pozostawiamy na zmniejszonym gazie.
4.ZAGĘSZCZAMY BUDYŃ:
Pozostałe 100 ml mleka łączymy z mąką ziemniaczaną, cukrem oraz przyprawą do piernika. Całość dokładnie mieszamy.
5.PODAJEMY BUDYŃ:
Na dno każdej miseczki przekładamy po 1 łyżce konfitury z wiśni. Na nią nakładamy budyń. Na górze ponownie układamy gorące wiśnie. Do dekoracji dodajemy listki mięty i korzenne ciasteczka.
Budyń piernikowo-czekoladowy z gorącymi wiśniami

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY WIŚNIE

Na suchej patelni łączymy rozmrożone wiśnie wraz z sokiem, cukier oraz sok z pomarańczy. Całość smażymy, mieszając od czasu do czasu, do momentu odparowania nadmiaru płynu i uzyskania konsystencji konfitury.

2

PRZYGOTOWYWUJEMY BUDYŃ

400 ml mleka wlewamy do garnka. Dodajemy 3 korzenne ciastka. Gotujemy, aż ciastka staną się miękkie.

3

ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ

Do gotującego się mleka dodajemy pokruszoną czekoladę. Po rozpuszczeniu czekolady całość miksujemy na gładką masę. Pozostawiamy na zmniejszonym gazie.

4

ZAGĘSZCZAMY BUDYŃ

Pozostałe 100 ml mleka łączymy z mąką ziemniaczaną, cukrem oraz przyprawą do piernika. Całość dokładnie mieszamy.

5

PODAJEMY BUDYŃ

Na dno każdej miseczki przekładamy po 1 łyżce konfitury z wiśni. Na nią nakładamy budyń. Na górze ponownie układamy gorące wiśnie. Do dekoracji dodajemy listki mięty i korzenne ciasteczka.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1610,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

536,7 kcal

🥑

Tłuszcz

14,8 g

🌾

Węglowodany

94,5 g

🥬

Błonnik

8,4 g

💪

Białko

8,4 g

Podobne przepisy