przepis-na-kobiete.pl

Kotlety jajeczne • przepis • składniki • przygotowanie

Fantastyczny pomysł na wykorzystanie ugotowanych jajek. Pyszne i proste kotlety, które można jeść na obiad z dodatkiem młodych ziemniaczków lub wykładać na kanapki czy dodawać do sałatek.

Kotlety jajeczne

Fantastyczny pomysł na wykorzystanie ugotowanych jajek. Pyszne i proste kotlety, które można jeść na obiad z dodatkiem młodych ziemniaczków lub wykładać na kanapki czy dodawać do sałatek.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 6 szt.
musztarda - 10 g
sól - 0,33 łyżeczki
szczypior cebuli - 10 g
bułka tarta - 50 g
natka pietruszki - 5 g
olej rzepakowy - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOTLETY:
Ugotowane, obrane ze skorupek jajka przekładamy do miski i rozgniatamy za pomocą praski do ziemniaków. Dodajemy pozostałe składniki: bułkę tartą, 1 surowe jajko, posiekany szczypiorek, sól i musztardę. Całość mieszamy, aż składniki się połączą, tworząc jednolitą masę.
2.FORMUJEMY KOTLETY:
Z tak przygotowanej masy formujemy ok. 5-6 kotletów, mocno ściskając masę w dłoniach. Każdy kotlet obtaczamy w bułce tartej.
3.SMAŻYMY KOTLETY:
Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, ok. 3-4 minut z każdej strony. Podajemy udekorowane natką pietruszki.
Kotlety jajeczne

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOTLETY

Ugotowane, obrane ze skorupek jajka przekładamy do miski i rozgniatamy za pomocą praski do ziemniaków. Dodajemy pozostałe składniki: bułkę tartą, 1 surowe jajko, posiekany szczypiorek, sól i musztardę. Całość mieszamy, aż składniki się połączą, tworząc jednolitą masę.

2

FORMUJEMY KOTLETY

Z tak przygotowanej masy formujemy ok. 5-6 kotletów, mocno ściskając masę w dłoniach. Każdy kotlet obtaczamy w bułce tartej.

3

SMAŻYMY KOTLETY

Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, ok. 3-4 minut z każdej strony. Podajemy udekorowane natką pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

805,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

402,8 kcal

🥑

Tłuszcz

21,4 g

🌾

Węglowodany

25,7 g

🥬

Błonnik

24,9 g

💪

Białko

24,9 g

Podobne przepisy

Kotlety jajeczne - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl