przepis-na-kobiete.pl

Gruszki parowane w białym winie • przepis • składniki • przygotowanie

Aromatyczne gruszki parowane w białym winie, z dodatkiem rozmarynu, miodu, limonki i imbiru to świetny pomysł na nie do końca słodki deser lub dodatek do mięsa. Sprawdź, jak łatwo i szybko je przygotujesz!

Gruszki parowane w białym winie

Aromatyczne gruszki parowane w białym winie, z dodatkiem rozmarynu, miodu, limonki i imbiru to świetny pomysł na nie do końca słodki deser lub dodatek do mięsa. Sprawdź, jak łatwo i szybko je przygotujesz!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

gruszka - 2 szt.
wino białe - 200 ml
rozmaryn świeży - 1 pęczek
pistacje - 2 łyżki
imbir świeży - 1 łyżka
miód - 2 łyżki
limonka - 1 szt.
czekolada gorzka - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY GRUSZKI:
Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie skrapiamy je sokiem wyciśniętym z połowy limonki.
2.PARUJEMY GRUSZKI:
Na głębokiej patelni podgrzewamy wino i zanurzamy w nim gruszki. Następnie dodajemy do nich gałązki rozmarynu i skórkę obraną z połowy limonki. Gruszki przykrywamy pokrywą i parujemy przez ok. 5 minut.
3.DOPRAWIAMY GRUSZKI:
Pistacje i obrany imbir dość grubo siekamy. Gruszki obracamy, doprawiamy 1 łyżką miodu, imbirem, skórką otartą z połowy limonki i sokiem z niej wyciśniętym. Następnie na patelnię dodajemy imbir i dokładnie mieszamy.
4.PODAJEMY GRUSZKI:
Gruszki przekładamy na talerz, skrapiamy 1 łyżką miodu i oprószamy czekoladą startą na tarce o drobnych oczkach. Danie ozdabiamy pistacjami, gałązką świeżego rozmarynu i podajemy jeszcze ciepłe.
Gruszki parowane w białym winie

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY GRUSZKI

Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie skrapiamy je sokiem wyciśniętym z połowy limonki.

2

PARUJEMY GRUSZKI

Na głębokiej patelni podgrzewamy wino i zanurzamy w nim gruszki. Następnie dodajemy do nich gałązki rozmarynu i skórkę obraną z połowy limonki. Gruszki przykrywamy pokrywą i parujemy przez ok. 5 minut.

3

DOPRAWIAMY GRUSZKI

Pistacje i obrany imbir dość grubo siekamy. Gruszki obracamy, doprawiamy 1 łyżką miodu, imbirem, skórką otartą z połowy limonki i sokiem z niej wyciśniętym. Następnie na patelnię dodajemy imbir i dokładnie mieszamy.

4

PODAJEMY GRUSZKI

Gruszki przekładamy na talerz, skrapiamy 1 łyżką miodu i oprószamy czekoladą startą na tarce o drobnych oczkach. Danie ozdabiamy pistacjami, gałązką świeżego rozmarynu i podajemy jeszcze ciepłe.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1409,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

704,8 kcal

🥑

Tłuszcz

27,6 g

🌾

Węglowodany

98 g

🥬

Błonnik

23,3 g

💪

Białko

8,3 g

Podobne przepisy

Gruszki parowane w białym winie - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl