Gruszki parowane w białym winie • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczne gruszki parowane w białym winie, z dodatkiem rozmarynu, miodu, limonki i imbiru to świetny pomysł na nie do końca słodki deser lub dodatek do mięsa. Sprawdź, jak łatwo i szybko je przygotujesz!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY GRUSZKI
Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie skrapiamy je sokiem wyciśniętym z połowy limonki.
PARUJEMY GRUSZKI
Na głębokiej patelni podgrzewamy wino i zanurzamy w nim gruszki. Następnie dodajemy do nich gałązki rozmarynu i skórkę obraną z połowy limonki. Gruszki przykrywamy pokrywą i parujemy przez ok. 5 minut.
DOPRAWIAMY GRUSZKI
Pistacje i obrany imbir dość grubo siekamy. Gruszki obracamy, doprawiamy 1 łyżką miodu, imbirem, skórką otartą z połowy limonki i sokiem z niej wyciśniętym. Następnie na patelnię dodajemy imbir i dokładnie mieszamy.
PODAJEMY GRUSZKI
Gruszki przekładamy na talerz, skrapiamy 1 łyżką miodu i oprószamy czekoladą startą na tarce o drobnych oczkach. Danie ozdabiamy pistacjami, gałązką świeżego rozmarynu i podajemy jeszcze ciepłe.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1409,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
704,8 kcal
Tłuszcz
27,6 g
Węglowodany
98 g
Błonnik
23,3 g
Białko
8,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zielone szparagi z burratą
Otwórz wiosenny sezon w kuchni z przepisem Kingi! Zielone szparagi podane z burratą i kruszonką z pieczywa to prosty i szybki sposób na lunch lub dodatek do obiadu.

Omlet sernikowy z airfryera
Delikatny omlet sernikowy z dodatkiem serka wiejskiego i budyniu waniliowego przygotowany w airfryerze to świetny pomysł na sycący posiłek. Skuś się na to śniadanie na słodko bez dodatku cukru!

Zapiekanka ziemniaczano-cebulowa z kaparami
Pyszna zapiekanka z sosem śmietanowym na bazie karmelizowanej cebulki z dodatkiem kaparów i anchois. To inspirowany tradycyjnym szwedzkim daniem świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wiosenny twarożek ze śmietaną, rzodkiewkami i ziołami
Wesoły, jak szczypiorek na wiosnę, a do tego lekki i delikatny przepis Kingi na twarożek z pewnością zadowoli Twoje podniebienie i podniebienia Twoich gości!

Lody truskawkowe z bazylią
Niebanalne połączenie słodkiego smaku soczystych truskawek oraz aromatycznej bazylii w postaci pysznych lodowych kulek.

Szakszuka z botwinki
Inna wersja popularnej szakszuki. Tym razem Kinga wykorzystała w przepisie botwinkę i dymkę, które także świetnie łączą się z jajkami. To świetny pomysł na letnie śniadanie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Cynamonki z kremem korzennym
Jeżeli chcesz, żeby Twoja kuchnia wypełniła się korzennym aromatem i zapachem cynamonu, przygotuj cynamonki z kremem korzennym według naszego przepisu. Ten smaczny i chrupiący deser z pewnością zachwyci Twoich domowników lub gości.

Łosoś w pomarańczach na kapuście pekińskiej
Łosoś w pomarańczach to pyszna kompozycja smakowa, której musisz spróbować!

Minifrittaty ze szpinakiem, pomidorami i kozim serem
Przepis na minifrittaty przyda Ci się, gdy szukasz pomysłu na oryginalne przekąski lub na drugie śniadanie i lunch. Są uniwersalne, pyszne i wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. Sprawdź!