przepis-na-kobiete.pl

Sos słodko-kwaśny • przepis • składniki • przygotowanie

Sos słodko-kwaśny to harmonijne połączenie, które zdobyło wielu fanów na całym świecie. Sos ten istnieje w wielu kuchniach i w różnych wariantach smakowych, jednakże najczęściej spotyka się go w kuchni krajów azjatyckich. Jak przyrządzić pyszny sos słodko-kwaśny do dań azjatyckich (i nie tylko)? Sprawdź nasz niezawodny przepis!

Sos słodko-kwaśny

Sos słodko-kwaśny to harmonijne połączenie, które zdobyło wielu fanów na całym świecie. Sos ten istnieje w wielu kuchniach i w różnych wariantach smakowych, jednakże najczęściej spotyka się go w kuchni krajów azjatyckich. Jak przyrządzić pyszny sos słodko-kwaśny do dań azjatyckich (i nie tylko)? Sprawdź nasz niezawodny przepis!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

woda - 200 ml
cukier - 150 g
ocet ryżowy - 100 ml
skrobia kukurydziana - 15 g
papryczka chili czerwona - 20 g
czosnek główka - 2 ząbki
sól - 0,5 łyżeczki
sos sojowy - 2 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.ROZCIERAMY SKŁADNIKI:
Czosnek obierz z łupinki. Papryczki umyj i osusz. Składniki włóż do moździerza i rozetrzyj.
2.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ:
W rondelku połącz ze sobą cukier, ocet ryżowy oraz wodę. Podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając.
3.DODAJEMY CZOSNEK I CHILI:
Do bazy dodajemy czosnek, chili i sos sojowy i mieszamy.
4.ZAGĘSZCZAMY SOS:
Gdy cukier się rozpuści, zmniejsz ogień i dodaj skrobię rozpuszczoną w kilku łyżkach wody. Podgrzewaj sos jeszcze przez kilka minut, cały czas mieszając.
5.STUDZIMY SOS:
Sos przelej do słoika i wystudź go, a następnie zakręć. Gotowy sos jest zdatny do spożycia przez 2 tygodnie, jeśli będzie przechowywany w lodówce.
Sos słodko-kwaśny

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZCIERAMY SKŁADNIKI

Czosnek obierz z łupinki. Papryczki umyj i osusz. Składniki włóż do moździerza i rozetrzyj.

2

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

W rondelku połącz ze sobą cukier, ocet ryżowy oraz wodę. Podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając.

3

DODAJEMY CZOSNEK I CHILI

Do bazy dodajemy czosnek, chili i sos sojowy i mieszamy.

4

ZAGĘSZCZAMY SOS

Gdy cukier się rozpuści, zmniejsz ogień i dodaj skrobię rozpuszczoną w kilku łyżkach wody. Podgrzewaj sos jeszcze przez kilka minut, cały czas mieszając.

5

STUDZIMY SOS

Sos przelej do słoika i wystudź go, a następnie zakręć. Gotowy sos jest zdatny do spożycia przez 2 tygodnie, jeśli będzie przechowywany w lodówce.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

702,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

351,3 kcal

🥑

Tłuszcz

0,1 g

🌾

Węglowodany

84,6 g

🥬

Błonnik

0,3 g

💪

Białko

5,7 g

Podobne przepisy

Sos słodko-kwaśny - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl