Galettes z grzybami i szynką • przepis • składniki • przygotowanie
Galletes to pyszna alternatywa dla klasycznych naleśników. Możesz codziennie przygotować je z innymi dodatkami.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
2 łyżki masła roztapiamy i studzimy. Mieszamy mąkę pszenną, gryczaną i 1 płaską łyżeczkę soli. Roztrzepujemy jajka i dodajemy do suchych składników. Mleko i 250 ml wody mieszamy, połowę dodajemy do mąki i mieszamy na gładkie ciasto. Dolewamy pozostałą część mleka i mieszamy. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na 45 minut do spęcznienia.
SMAŻYMY PIECZARKI
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Dusimy na 1 łyżce gorącego masła przez 3-5 minut. Listki estragonu obrywamy, siekamy, dodajemy do pieczarek. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na bok. Szynkę kroimy w paski. Pomidory oczyszczamy i kroimy w ćwiartki.
SMAŻYMY GALETTE
Dużą patelnię smarujemy odrobiną masła. Wlewamy 1 łyżkę wazową ciasta i równomiernie rozprowadzamy, obracając patelnią. Smażymy przez 1-2 minuty, a następnie obracamy. Układamy szynkę i pieczarki. Posypujemy odrobiną startego sera i smażymy przez kolejne 1-2 minuty, aż ser się roztopi. Boki galette’a zawijamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Resztę ciasta przygotowujemy w ten sam sposób. Podajemy posypane pomidorkami koktajlowymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2619 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
436,5 kcal
Tłuszcz
22,6 g
Węglowodany
36,9 g
Błonnik
22,6 g
Białko
22,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Maślane ciasto z jabłkami i migdałami
Puszyste ciasto z chrupiącymi karmelizowanymi migdałami, wypełnione jabłkami świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno!

Proste ciasto z truskawkami
Przepyszne i pełne owoców ciasto truskawkowe to idealny plan na coś słodkiego w letni dzień. Wypróbuj najnowszy przepis Pauli i przekonaj się, że z pomocą termorobota MC Smart można przygotować ciasto w 10 minut!

Kotlety rybne ze szczypiorkiem
Pyszne i delikatne kotleciki uformowane z mięsa mielonego z ryby. Najlepiej smakują z dipem śmietanowym i szczypiorkiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sznycel w panierce owsianej z sałatką z ziemniaków
Plastry mięsa w złocistej panierce z płatków owsianych. Oryginalny pomysł na klasyczny sznycel wiedeński. Doskonały!

Regionalny mazurek wielkanocny
Słodka masa orzechowa i chrupiące ciasto. Udekorowany polewą i bakaliami – to musi być idealny mazurek wielkanocny!

Burger z chili i chutney z cebuli
Z cebuli możesz przygotować gęstą konfiturę, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do ostrych, mięsnych burgerów! To danie w sam raz na spotkanie przy grillu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gnocchi z letnimi warzywami
Szukasz przepisu na szybki i prosty obiad? Sięgnij po pomysł Kingi na gnocchi z patelni z letnimi warzywami. Wystarczy 10 minut i gotowe!

Zupa z groszku z miętą i prażoną gruszką
To wyjątkowe połączenie aromatycznych przypraw z delikatnym groszkiem. Dodatkowo wzbogacone słodką, prażoną gruszką.

Buraczki z chili
Buraczki w ostrej marynacie świetnie sprawdzą się w roli dodatku do klasycznego obiadu. Zobacz, jak łatwo je przygotować – niech Twoja spiżarnia zapełni się samym dobrem!