Gnocchi zapiekane w sosie serowym • przepis • składniki • przygotowanie
Naprawdę szybki i przepyszny obiad z wykorzystaniem gotowych gnocchi. To wyjątkowe danie zapiekane z pysznym serowym sosem, szynką parmeńską i warzywami podbije niejedno podniebienie!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BESZAMEL
Do garnka wsypujemy mąkę i rumienimy ją delikatnie na małym ogniu. Następnie dodajemy mleko i masło. Całość gotujemy, często mieszając, aż zgęstnieje.
DODAJEMY SER
Ser kroimy na kawałki. Kiedy beszamel jest gotowy, stopniowo dodajemy ser, mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia.
PODSMAŻAMY WARZYWA
Pieczarki kroimy w talarki, a szalotkę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy na niej pokrojone grzyby, aż nabiorą złotego koloru. Następnie dodajemy cebulę i czekamy, co jakiś czas mieszając, aż się zeszkli. Po tym czasie na patelnię wykładamy szpinak i podgrzewamy całość, aż szpinak straci na objętości.
ZAPIEKAMY GNOCCHI
Szynkę parmeńską kroimy na mniejsze kawałki. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2276,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
569 kcal
Tłuszcz
27,3 g
Węglowodany
53,4 g
Błonnik
4,3 g
Białko
25 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Marynata grillowa do mięsa drobiowego
Smakowity sposób na mięso z grilla? Marynowanie! Wypróbuj nasz przepis na pyszną jogurtową marynatę i dodaj smaku swoim potrawom.

Piersi z gęsi w syropie z cytrusów z gnocchi
Smak i aromat pieczonej gęsi, południowych cytrusów i świeżych ziół z pewnością zachwyci Twoich gości!

Sałatka śledziowa z cykorią, ziemniakami i sosem jogurtowo-miodowym
Wariacja na temat śledzika, czyli sałatka z ziemniakami i cykorią. Całość podkreślona smakiem miodowo-jogurtowego sosu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kopytka z suszonymi pomidorami i kurkami
Klasyczne kopytka z pysznym i aromatycznym sosem – z kurkami, suszonymi pomidorami, selerem naciowym i cukinią. Bogactwo smaków autorstwa Karola Okrasy!

Zapiekanka do lunchboxa
Zapiekanka na drugie śniadanie? Brzmi pysznie i tak też smakuje. Ciasto z ciecierzycy z dodatkiem szynki, jajek i sera to połączenie, które dzieci pokochają. Upiecz ją, wykorzystując przepis Karola!

Zielone kaszotto na zimno, czyli sałatka z ziołowym pesto
Pełna ziół sałatka z niepalonej kaszy gryczanej to idealny pomysł na obiad w letni dzień. Bogactwo smaków i aromatów, a także świeże warzywa z pewnością trafią w niejedne gusta!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chrupiące podudzia kurczaka z kolbą kukurydzy
Kurczak w towarzystwie złocistych kolb kukurydzy z masłem kolendrowym. Właśnie tak zrobisz chrupiącą, zdrową przekąskę.

Krokiety wielkanocne
Krokiety wielkanocne to chrupiące naleśniki z pysznym farszem z białej kiełbasy, jajek i sera. Świetnie smakują z sosem czosnkowym lub chrzanowym – będą hitem świątecznego stołu!

Pinsa z kiełbasą nduja, burratą i cukinią
Błyskawiczna w przygotowaniu pinsa z lekko pikantną kiełbasą nduja, świeżą cukinią i kremową burratą. Wypróbuj ten pyszny pomysł na kolację lub przekąskę na imprezę!