przepis-na-kobiete.pl

Francuskie tosty z boczkiem i serem • przepis • składniki • przygotowanie

Czas na francuskie śniadanie! Pieczywo smażone w jajku, a do tego pyszne dodatki to sposób na dobre rozpoczęcie dnia.

Francuskie tosty z boczkiem i serem

Czas na francuskie śniadanie! Pieczywo smażone w jajku, a do tego pyszne dodatki to sposób na dobre rozpoczęcie dnia.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

masło - 2 łyżki
tymianek świeży - 20 g
jajko - 2 szt.
boczek wędzony - 80 g
chleb wiejski - 120 g
cebula dymka - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
natka pietruszki - 5 g
sól - 1 szczypta
grana padano, tarty - 80 g
mleko - 100 ml

Instrukcje przygotowania

1.BOCZEK KROIMY W:
kawałki o szerokości 3-4 cm. LIŚCIE ZIÓŁ OBRYWAMY: i siekamy.
2.MIESZAMY W PŁYTKIEJ:
misce z jajkami, solą i pieprzem.
3.BOCZEK PODSMAŻAMY NA:
rozgrzanej, powlekanej patelni przez 1 minutę.
4.DODAJEMY DYMKI I:
smażymy przez 2-3 minuty, od czasu do czasu obracając.
5.WYJMUJEMY I:
odstawiamy. 2 KROMKI CHLEBA: zamaczamy w mleku z jajkiem, obracając przez chwilę, aż wchłoną ciecz.
6.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
odrobinę masła i podsmażamy na nim kromki chleba ok. 3 MINUT.
7.OBRACAMY, POSYPUJEMY KAŻDORAZOWO:
1/4 ilości sera i smażymy pod przykryciem przez kolejne 2-3 minuty, aż ser się stopi.
8.WYJMUJEMY I ODSTAWIAMY:
w ciepłe miejsce.
9.POZOSTAŁE TOSTY FRANCUSKIE:
przygotowujemy w ten sam sposób. PODAJEMY POSYPANE BOCZKIEM: i cebulą.
Francuskie tosty z boczkiem i serem

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

BOCZEK KROIMY W

kawałki o szerokości 3-4 cm. LIŚCIE ZIÓŁ OBRYWAMY: i siekamy.

2

MIESZAMY W PŁYTKIEJ

misce z jajkami, solą i pieprzem.

3

BOCZEK PODSMAŻAMY NA

rozgrzanej, powlekanej patelni przez 1 minutę.

4

DODAJEMY DYMKI I

smażymy przez 2-3 minuty, od czasu do czasu obracając.

5

WYJMUJEMY I

odstawiamy. 2 KROMKI CHLEBA: zamaczamy w mleku z jajkiem, obracając przez chwilę, aż wchłoną ciecz.

6

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

odrobinę masła i podsmażamy na nim kromki chleba ok. 3 MINUT.

7

OBRACAMY, POSYPUJEMY KAŻDORAZOWO

1/4 ilości sera i smażymy pod przykryciem przez kolejne 2-3 minuty, aż ser się stopi.

8

WYJMUJEMY I ODSTAWIAMY

w ciepłe miejsce.

9

POZOSTAŁE TOSTY FRANCUSKIE

przygotowujemy w ten sam sposób. PODAJEMY POSYPANE BOCZKIEM: i cebulą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1420,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

355,2 kcal

🥑

Tłuszcz

22,6 g

🌾

Węglowodany

22,4 g

🥬

Błonnik

15,1 g

💪

Białko

15,1 g

Podobne przepisy