przepis-na-kobiete.pl

Francuskie ptysie czekoladowo-truskawkowe • przepis • składniki • przygotowanie

Elegancki deser, inspirowany kuchnią francuską. Chrupiące ciastko z aksamitnym truskawkowym musem!

Francuskie ptysie czekoladowo-truskawkowe

Elegancki deser, inspirowany kuchnią francuską. Chrupiące ciastko z aksamitnym truskawkowym musem!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 6 szt.
woda - 200 ml
cukier trzcinowy - 50 g
kakao - 20 g
mąka pszenna - 70 g
budyń waniliowy - 80 g
cukier - 60 g
masło - 60 g
mleko 3,2% - 300 ml
truskawki mrożone - 300 g

Instrukcje przygotowania

1.MĄKĘ Z KAKAO PRZESIEWAMY,:
dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło oraz cukier trzcinowy. Wyrabiamy ciasto, aż powstanie jednolita masa (jeśli nie będzie się chciało kleić, należy dodać odrobinę zimnej wody). Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki.
2.WODĘ Z MASŁEM ZAGOTOWUJEMY.:
Przesiewamy mąkę z kakao i dodajemy stopniowo do wody, cały czas energicznie mieszając. Doprowadzamy do całkowitego połączenia się składników. Masę należy przestudzić. Następnie całość miksujemy, stopniowo dodając jaja. Masę przekładamy do worka cukierniczego i tworzymy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia 12 babeczek.
3.POŁOWĘ MLEKA WLEWAMY DO:
garnka, dodajemy rozmrożone truskawki oraz cukier. Całość miksujemy, a następnie zagotowujemy.
Francuskie ptysie czekoladowo-truskawkowe

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MĄKĘ Z KAKAO PRZESIEWAMY,

dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło oraz cukier trzcinowy. Wyrabiamy ciasto, aż powstanie jednolita masa (jeśli nie będzie się chciało kleić, należy dodać odrobinę zimnej wody). Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki.

2

WODĘ Z MASŁEM ZAGOTOWUJEMY.

Przesiewamy mąkę z kakao i dodajemy stopniowo do wody, cały czas energicznie mieszając. Doprowadzamy do całkowitego połączenia się składników. Masę należy przestudzić. Następnie całość miksujemy, stopniowo dodając jaja. Masę przekładamy do worka cukierniczego i tworzymy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia 12 babeczek.

3

POŁOWĘ MLEKA WLEWAMY DO

garnka, dodajemy rozmrożone truskawki oraz cukier. Całość miksujemy, a następnie zagotowujemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4374,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

364,5 kcal

🥑

Tłuszcz

21,8 g

🌾

Węglowodany

36,4 g

🥬

Błonnik

7,1 g

💪

Białko

7,1 g

Podobne przepisy