przepis-na-kobiete.pl

Faszerowane ziemniaki z pikantną, grillowaną karkówką • przepis • składniki • przygotowanie

Grillowane danie z wieprzowiną w roli głównej i faszerowanymi ziemniakami jako mistrzami drugiego planu!

Faszerowane ziemniaki z pikantną, grillowaną karkówką

Grillowane danie z wieprzowiną w roli głównej i faszerowanymi ziemniakami jako mistrzami drugiego planu!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

miód - 1 łyżka
cukier trzcinowy - 50 g
mięso wieprzowe karkówka - 1 kg
ketchup - 2 łyżki
przecier pomidorowy - 150 ml
sok z pomarańczy - 60 ml
sos sojowy - 2 łyżki
papryka czerwona - 1 szt.
papryka zielona - 1 szt.
cebula dymka - 4 szt.
ziemniak - 4 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
pieprz cayenne, ziarnisty - 1 łyżeczka
ser ementaler - 160 g
sól - 1 szczypta
mix sałat - 150 g
ocet balsamiczny - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ NACZYNIE:
żaroodporne Marynata Sok wyciśnięty ze sparzonej i wyszorowanej pomarańczy łączymy w miseczce z rozdrobnionym w moździerzu cukrem trzcinowym i pozostałymi składnikami marynaty.
2.MARYNATĘ DOPRAWIAMY SOLĄ:
i marynujemy w niej plastry karkówki minimum 2 godziny (najlepiej całą dobę).
3.FASZEROWANE ZIEMNIAKI ZIEMNIAKI:
w skórkach dokładnie szorujemy, osuszamy, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, nacieramy oliwą, posypujemy solą i pieczemy 50-60 minut w temp. DO 200°C.
4.KROIMY NA PÓŁ:
i wydrążamy miąższ, tworząc łódeczki.
5.MIĄŻSZ UGNIATAMY, DODAJEMY:
posiekane dymki ze szczypiorkiem, papryki pokrojone w kostkę oraz 5 plastrów sera pokrojonych w kostkę.
6.DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM:
i faszerujemy masą ziemniaczane łódki.
7.NA WIERZCH KAŻDEGO:
ziemniaka nakładamy 3 plastry sera pokrojone w paski, wszystko posypujemy pieprzem cayenne.
8.PIECZEMY 5 MINUT:
w temp.
9.
180°C (TERMOOBIEG).
10.ZMIENIAMY OPCJE W:
piekarniku na grill i pieczemy jeszcze 2-3 minuty.
11.ROZGRZEWAMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ:
oliwy na patelni grillowej i smażymy karkówkę około 2 minut z każdej strony.
12.PRZEWRACAJĄC MIĘSO, SMARUJEMY:
je marynatą.
13.SAŁATA KARKÓWKĘ PRZEKŁADAMY:
na talerz, na mięso nakładamy sałatkę.
14.OBOK KARKÓWKI UKŁADAMY:
faszerowane ziemniaki.
Faszerowane ziemniaki z pikantną, grillowaną karkówką

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ NACZYNIE

żaroodporne Marynata Sok wyciśnięty ze sparzonej i wyszorowanej pomarańczy łączymy w miseczce z rozdrobnionym w moździerzu cukrem trzcinowym i pozostałymi składnikami marynaty.

2

MARYNATĘ DOPRAWIAMY SOLĄ

i marynujemy w niej plastry karkówki minimum 2 godziny (najlepiej całą dobę).

3

FASZEROWANE ZIEMNIAKI ZIEMNIAKI

w skórkach dokładnie szorujemy, osuszamy, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, nacieramy oliwą, posypujemy solą i pieczemy 50-60 minut w temp. DO 200°C.

4

KROIMY NA PÓŁ

i wydrążamy miąższ, tworząc łódeczki.

5

MIĄŻSZ UGNIATAMY, DODAJEMY

posiekane dymki ze szczypiorkiem, papryki pokrojone w kostkę oraz 5 plastrów sera pokrojonych w kostkę.

6

DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM

i faszerujemy masą ziemniaczane łódki.

7

NA WIERZCH KAŻDEGO

ziemniaka nakładamy 3 plastry sera pokrojone w paski, wszystko posypujemy pieprzem cayenne.

8

PIECZEMY 5 MINUT

w temp.

9

180°C (TERMOOBIEG).

10

ZMIENIAMY OPCJE W

piekarniku na grill i pieczemy jeszcze 2-3 minuty.

11

ROZGRZEWAMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ

oliwy na patelni grillowej i smażymy karkówkę około 2 minut z każdej strony.

12

PRZEWRACAJĄC MIĘSO, SMARUJEMY

je marynatą.

13

SAŁATA KARKÓWKĘ PRZEKŁADAMY

na talerz, na mięso nakładamy sałatkę.

14

OBOK KARKÓWKI UKŁADAMY

faszerowane ziemniaki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2833 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

708,2 kcal

🥑

Tłuszcz

52,4 g

🌾

Węglowodany

43,7 g

🥬

Błonnik

5,1 g

💪

Białko

62,5 g

Podobne przepisy