przepis-na-kobiete.pl

Ekspresowe banoffee z mascarpone • przepis • składniki • przygotowanie

Błyskawiczne w przygotowaniu i naprawdę przepyszne banoffee z kremem z serka mascarone to idealny szybki deser. Koniecznie wypróbuj przepis Pauli!

Ekspresowe banoffee z mascarpone

Błyskawiczne w przygotowaniu i naprawdę przepyszne banoffee z kremem z serka mascarone to idealny szybki deser. Koniecznie wypróbuj przepis Pauli!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ser mascarpone - 500 g
cukier puder - 4 łyżki
banan - 2 szt.
masa krówkowa - 140 g
mleko - 4 łyżki
herbatniki - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.ROZDRABNIAMY HERBATNIKI:
Herbatniki wkładamy do woreczka strunowego, zamykamy go i rozgniatamy ciasteczka, przejeżdżając po nich wałkiem, aż będą dość mocno rozdrobnione.
2.PRZYGOTOWUJEMY KREM Z MASCARPONE:
Ser delikatnie ubijamy z cukrem pudrem za pomocą rózgi kuchennej, aż cukier się rozpuści, a masa będzie gładka.
3.PODGRZEWAMY MASĘ KRÓWKOWĄ:
Masę krówkową umieszczamy w garnku, dodajemy do niej mleko i podgrzewamy całość, aż nabierze konsystencji gęstego sosu.
4.PODAJEMY DESER:
Banany kroimy w plastry. W słoiku układamy kolejno: połowę pokruszonych herbatników, połowę kremu z mascarpone, jeden banan pokrojony w plastry, połowę masy kajmakowej. Następnie układamy drugą część składników w tej samej kolejności. Gotowy deser chłodzimy w lodówce przez ok. 1 godzinę.
Ekspresowe banoffee z mascarpone

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZDRABNIAMY HERBATNIKI

Herbatniki wkładamy do woreczka strunowego, zamykamy go i rozgniatamy ciasteczka, przejeżdżając po nich wałkiem, aż będą dość mocno rozdrobnione.

2

PRZYGOTOWUJEMY KREM Z MASCARPONE

Ser delikatnie ubijamy z cukrem pudrem za pomocą rózgi kuchennej, aż cukier się rozpuści, a masa będzie gładka.

3

PODGRZEWAMY MASĘ KRÓWKOWĄ

Masę krówkową umieszczamy w garnku, dodajemy do niej mleko i podgrzewamy całość, aż nabierze konsystencji gęstego sosu.

4

PODAJEMY DESER

Banany kroimy w plastry. W słoiku układamy kolejno: połowę pokruszonych herbatników, połowę kremu z mascarpone, jeden banan pokrojony w plastry, połowę masy kajmakowej. Następnie układamy drugą część składników w tej samej kolejności. Gotowy deser chłodzimy w lodówce przez ok. 1 godzinę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3008,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1504,2 kcal

🥑

Tłuszcz

100 g

🌾

Węglowodany

132 g

🥬

Błonnik

26,7 g

💪

Białko

26,7 g

Podobne przepisy