przepis-na-kobiete.pl

Dyniowe pancakes z karmelizowanymi bananami • przepis • składniki • przygotowanie

Dyniowe, puszyste i idealne na słodką przekąskę – pancakes Pawła zasmakują łasuchom w każdym wieku. Podaj je na ciepło z karmelizowanymi bananami!

Dyniowe pancakes z karmelizowanymi bananami

Dyniowe, puszyste i idealne na słodką przekąskę – pancakes Pawła zasmakują łasuchom w każdym wieku. Podaj je na ciepło z karmelizowanymi bananami!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier brązowy - 2 łyżki
cukier - 50 g
dynia hokkaido - 250 g
jajko - 2 szt.
mąka pszenna - 180 g
mleko 3,2% - 100 ml
olej - 2 łyżki
olej z pestek dyni - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
przyprawa do piernika - 0,5 łyżeczki
sok z pomarańczy - 300 ml
banan - 4 szt.
syrop klonowy - 200 ml
orzech włoski - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PANCAKES:
Dynię obieramy, kroimy na kawałki. Wkładamy do rondelka, zalewamy sokiem, dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia, aż dynia będzie miękka. Całość (razem z resztą soku, który nie odparował) blendujemy.
2.SMAŻYMY PANCAKES:
Pancakes smażymy na złoty kolor na rozgrzanej patelni na oleju rzepakowym lub słonecznikowym.
3.KARMELIZUJEMY BANANY:
Banany obieramy i kroimy w plastry. Na rozgrzaną patelnię wlewamy syrop klonowy i karmelizujemy na nim banany z obu stron.
4.PODAJEMY PANCAKES:
Pancakes podajemy na ciepło z gorącymi bananami. Wierzch możemy udekorować orzechami włoskimi.
Dyniowe pancakes z karmelizowanymi bananami

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PANCAKES

Dynię obieramy, kroimy na kawałki. Wkładamy do rondelka, zalewamy sokiem, dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia, aż dynia będzie miękka. Całość (razem z resztą soku, który nie odparował) blendujemy.

2

SMAŻYMY PANCAKES

Pancakes smażymy na złoty kolor na rozgrzanej patelni na oleju rzepakowym lub słonecznikowym.

3

KARMELIZUJEMY BANANY

Banany obieramy i kroimy w plastry. Na rozgrzaną patelnię wlewamy syrop klonowy i karmelizujemy na nim banany z obu stron.

4

PODAJEMY PANCAKES

Pancakes podajemy na ciepło z gorącymi bananami. Wierzch możemy udekorować orzechami włoskimi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3065,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

510,9 kcal

🥑

Tłuszcz

12,0 g

🌾

Węglowodany

97,3 g

🥬

Błonnik

9,2 g

💪

Białko

9,2 g

Podobne przepisy