przepis-na-kobiete.pl

Drożdżówki z jabłkami • przepis • składniki • przygotowanie

Aromatyczne drożdżówki z jabłkami i nutą cynamonu. Idealne na śniadanie, deser lub podwieczorek.

Drożdżówki z jabłkami

Aromatyczne drożdżówki z jabłkami i nutą cynamonu. Idealne na śniadanie, deser lub podwieczorek.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 14
Poziom trudności
średni

Składniki

mleko 3,2% - 250 ml
cukier - 80 g
drożdże świeże - 30 g
cukier wanilinowy - 1 łyżka
mąka pszenna typ 450 - 500 g
sól - 2 szczypty
jabłko - 400 g
masło - 1 łyżka
cynamon - 0,5 łyżeczki
jajko - 1 szt.
cukier trzcinowy - 50 g
cukier puder - 100 g
woda - 2 łyżki
sok z cytryny - 1 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA:
Jabłka myjemy i obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cząstki. Na patelnię dajemy masło, pokrojone jabłka i cukier trzcinowy. Podsmażamy przez 5-7 minut. Zdejmujemy z palnika, dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN:
Do misy miksującej wlewamy mleko, wsypujemy cukier, drożdże, cukier waniliowy i 50 g mąki. Mieszamy,ustawiając program„własne ustawienia” / temperatura: 37°C / czas: 3 minuty / obroty: 1. Rozczyn zostawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia.
3.WYRABIAMY CIASTO:
Dodajemy pozostałą mąkę, miękkie masło, jajka i sól.Ustawiamy program„ugniatanie” / czas: 3 minuty. Pozostawiamy ciasto w misie na 45-50 minut do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
4.FORMUJEMY DROŻDŻÓWKI:
Wyjmujemy ciasto z misy, zagniatamy je i dzielimy na 2 części. Z każdej formujemy kulę, którą rozwałkowujemy, nadając jej kształt koła o średnicy 28-30 cm. Każde koło dzielimy na 6 trójkątów. Na szerszy koniec każdego trójkąta nakładamy jabłka, a następnie zwijamy je w rogaliki (nie formujemy półksiężyca). Układamy drożdżówki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nożyczkami robimy 3 nacięcia na wierzchu każdej drożdżówki. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
5.PIECZEMY DROŻDŻÓWKI:
Nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem do temperatury 160°C. Gdy drożdżówki wyrosną, smarujemy je rozmieszanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy w temperaturze 175°C przez 15-16 minut, aż drożdżówki nabiorą złotego koloru.
6.PRZYGOTOWUJEMY LUKIER:
Do małej miseczki przesiewamy cukier puder, dodajemy wodę i sok z cytryny. Mieszamy, aż powstanie gęsty lukier. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, dodajemy kilka kropel wody. Gotowym lukrem dekorujemy ostudzone drożdżówki.
Drożdżówki z jabłkami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 14

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA

Jabłka myjemy i obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cząstki. Na patelnię dajemy masło, pokrojone jabłka i cukier trzcinowy. Podsmażamy przez 5-7 minut. Zdejmujemy z palnika, dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

Do misy miksującej wlewamy mleko, wsypujemy cukier, drożdże, cukier waniliowy i 50 g mąki. Mieszamy,ustawiając program„własne ustawienia” / temperatura: 37°C / czas: 3 minuty / obroty: 1. Rozczyn zostawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia.

3

WYRABIAMY CIASTO

Dodajemy pozostałą mąkę, miękkie masło, jajka i sól.Ustawiamy program„ugniatanie” / czas: 3 minuty. Pozostawiamy ciasto w misie na 45-50 minut do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

4

FORMUJEMY DROŻDŻÓWKI

Wyjmujemy ciasto z misy, zagniatamy je i dzielimy na 2 części. Z każdej formujemy kulę, którą rozwałkowujemy, nadając jej kształt koła o średnicy 28-30 cm. Każde koło dzielimy na 6 trójkątów. Na szerszy koniec każdego trójkąta nakładamy jabłka, a następnie zwijamy je w rogaliki (nie formujemy półksiężyca). Układamy drożdżówki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nożyczkami robimy 3 nacięcia na wierzchu każdej drożdżówki. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

5

PIECZEMY DROŻDŻÓWKI

Nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem do temperatury 160°C. Gdy drożdżówki wyrosną, smarujemy je rozmieszanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy w temperaturze 175°C przez 15-16 minut, aż drożdżówki nabiorą złotego koloru.

6

PRZYGOTOWUJEMY LUKIER

Do małej miseczki przesiewamy cukier puder, dodajemy wodę i sok z cytryny. Mieszamy, aż powstanie gęsty lukier. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, dodajemy kilka kropel wody. Gotowym lukrem dekorujemy ostudzone drożdżówki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3833,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

273,8 kcal

🥑

Tłuszcz

6,4 g

🌾

Węglowodany

48,7 g

🥬

Błonnik

0,8 g

💪

Białko

5,5 g

Podobne przepisy

Drożdżówki z jabłkami - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl