przepis-na-kobiete.pl

Donburi z krewetkami • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiące, złociste krewetki w panko na aromatycznym ryżu do sushi z dodatkami to szybka i efektowna miska w azjatyckim stylu, idealna na lekki obiad lub kolację z orientalnym twistem.

Donburi z krewetkami

Chrupiące, złociste krewetki w panko na aromatycznym ryżu do sushi z dodatkami to szybka i efektowna miska w azjatyckim stylu, idealna na lekki obiad lub kolację z orientalnym twistem.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ryż do sushi - 200 g
olej sezamowy - 5 ml
jajko - 2 szt.
woda - 60 ml
mąka pszenna - 60 g
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
czosnek granulowany - 0,5 łyżeczki
panierka panko - 100 g
krewetki - 10 szt.
sól -
olej -
ogórek - 0,5 szt.
rzodkiewka - 2 szt.
fasola edamame, świeża - 80 g
imbir marynowany różowy - 40 g
nori -
limonka - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY RYŻ:
Ryż do sushi kilkukrotnie płuczemy. Odcedzamy go na sitku, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i przykrywamy.
2.DOPRAWIAMY RYŻ:
Wodę zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut, aż ryż wchłonie całą wodę. Przekładamy go do miski, dodajemy olej sezamowy i sól, a następnie delikatnie mieszamy.
3.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Do miski wsypujemy mąkę, sól, pieprz i czosnek. Następnie dodajemy jajka, wodę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
4.PRZYGOTOWUJEMY KREWETKI:
Krewetki obieramy z pancerzy, oczyszczamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Zanurzamy je w cieście, a następnie obtaczamy dokładnie w panierce panko.
5.SMAŻYMY KREWETKI:
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy krewetki z obu stron na złoty kolor, około 3 minut, a następnie przekładamy je na kratkę lub papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
6.PRZYGOTOWUJEMY DODATKI:
Ogórek i rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki. Fasolkę edamame odsączamy z zalewy. Limonkę kroimy w ćwiartki.
7.PODAJEMY:
W miskach układamy porcję ryżu, dodajemy krewetki i przygotowane dodatki – ogórek, rzodkiewki, edamame, imbir i nori. Całość podajemy z limonką do skropienia.
Donburi z krewetkami

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY RYŻ

Ryż do sushi kilkukrotnie płuczemy. Odcedzamy go na sitku, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i przykrywamy.

2

DOPRAWIAMY RYŻ

Wodę zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut, aż ryż wchłonie całą wodę. Przekładamy go do miski, dodajemy olej sezamowy i sól, a następnie delikatnie mieszamy.

3

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Do miski wsypujemy mąkę, sól, pieprz i czosnek. Następnie dodajemy jajka, wodę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

4

PRZYGOTOWUJEMY KREWETKI

Krewetki obieramy z pancerzy, oczyszczamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Zanurzamy je w cieście, a następnie obtaczamy dokładnie w panierce panko.

5

SMAŻYMY KREWETKI

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy krewetki z obu stron na złoty kolor, około 3 minut, a następnie przekładamy je na kratkę lub papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

6

PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

Ogórek i rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki. Fasolkę edamame odsączamy z zalewy. Limonkę kroimy w ćwiartki.

7

PODAJEMY

W miskach układamy porcję ryżu, dodajemy krewetki i przygotowane dodatki – ogórek, rzodkiewki, edamame, imbir i nori. Całość podajemy z limonką do skropienia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1708 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

854 kcal

🥑

Tłuszcz

10,8 g

🌾

Węglowodany

155,5 g

🥬

Błonnik

4,5 g

💪

Białko

31,9 g

Podobne przepisy

Donburi z krewetkami - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl