Domowe paluszki rybne z dipem jogurtowo-ogórkowym • przepis • składniki • przygotowanie
Paluszki rybne podane z orzeźwiającym ogórkowym dipem podbiją dziecięce podniebienia, a dorosłym przypomną smak wakacji. Koniecznie sprawdź, jak chrupią!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIELEMY I DOPRAWIAMY DORSZA
Rybę mielemy w maszynce do mielenia mięsa. Drobno siekamy zieloną pietruszkę i dodajemy ją do mięsa razem z mąką, solą i pieprzem. Mieszamy składniki.
FORMUJEMY PALUSZKI I PRZYGOTOWUJEMY PANIERKĘ
Z tak przygotowanego mięsa formujemy w dłoniach podłużne, niezbyt cienkie paluszki. Kruszymy płatki kukurydziane i wysypujemy je na płaski talerz. Przygotowujemy również talerz z mąką. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajko. Obtaczamy przygotowane paluszki kolejno w mące, jajku i płatkach kukurydzianych.
PRZYGOTOWUJEMY DIP
Jogurt blendujemy na gładką masę z ogórkiem, koperkiem, syropem z agawy, szczyptą soli i pieprzu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1741,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
435,4 kcal
Tłuszcz
11,9 g
Węglowodany
44,0 g
Błonnik
38,8 g
Białko
38,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Proteinowy wrap z serka wiejskiego
Dobre danie pełne białka idealne dla osób, które dbają o swoją sylwetkę. Dostarczy niezbędnych wartości odżywczych i pysznie smakuje.

Śniadaniowe wrapy z sosem z tahini
By nie popaść w śniadaniową rutynę, przygotuj bezglutenowe wrapy Darii! Są idealne na mocno warzywny i lekki początek dnia!

Ryżowe krokiety z mozzarellą i pieczarkami
Pyszny pomysł na lekkie, bezmięsne danie. Krokiety z ryżu podane na sałacie to świetny wybór na każdą porę dnia.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasteczka owsiane z cukinią
Ciasteczka z cukinią? Koniecznie musisz tego spróbować! Chrupiące, a także słodkie i aromatyczne dzięki dodatkowi banana i cynamonu.

Kurczak z brokułami i boczniakami z woka
Marynowany kurczak z dodatkiem brokułów i boczniaków to niesamowita przygoda z kuchnią azjatycką.

Konfitura z gruszek i jeżyn z lawendą
Oryginalny dodatek do ciast, bułeczek lub rogalików – słodka konfitura kryjąca w sobie smaki lata oraz lawendową nutę.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto krówka
Ciasto krówkowe to deser pełen karmelowego smaku, który zyskuje coraz większą popularność dzięki swojej prostocie i wyjątkowemu smakowi. Idealnie sprawdza się na różne okazje. Jak go zrobić? Poznajcie nasz przepis na to smakowite ciasto!

Paszteciki z wędzonego pstrąga
Bardzo eleganckie przekąski na sylwestrowy stół przygotowane z prostych składników. Niech paszteciki z aksamitnym musem z pstrąga trafią do Waszego imprezowego menu dzięki przepisowi Karola!

Carpaccio z miodowego melona
Świeże, soczyste owoce, listki orzeźwiającej mięty i odrobina mocnego alkoholu. Kuszące i słodkie połączenie!