przepis-na-kobiete.pl

Domowe lody szparagowe • przepis • składniki • przygotowanie

Lubisz lody o niespotykanych smakach? Spróbuj szparagowych! Ich aksamitna, kremowa konsystencja i śmietankowy smak z wykwintną szparagową nutą sprawią, że zachwycą Cię delikatnością i oryginalnością.

Domowe lody szparagowe

Lubisz lody o niespotykanych smakach? Spróbuj szparagowych! Ich aksamitna, kremowa konsystencja i śmietankowy smak z wykwintną szparagową nutą sprawią, że zachwycą Cię delikatnością i oryginalnością.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 3 łyżeczki
masło - 1 łyżka
sól morska - 1 szczypta
szparagi białe - 200 g
śmietana 30% - 300 ml
szparagi zielone - 9 szt.

Instrukcje przygotowania

1.MIKSUJEMY SZPARAGI ZE ŚMIETANKĄ:
Białe szparagi odsączamy z zalewy i przekładamy do wysokiego naczynia. Zalewę zachowujemy. Szparagi doprawiamy solą i cukrem. Dodajemy śmietankę i miksujemy całość za pomocą blendera na gładką, jednolitą masę.
2.WYRABIAMY LODY W MASZYNIE:
Zmrożony wkład do maszyny do lodów umieszczamy w urządzeniu. Do środka wlewamy schłodzoną masę. Włączamy urządzenie i wyrabiamy masę ok. 15 minut.
3.PRZESMAŻAMY ZIELONE SZPARAGI:
Z zielonych szparagów odcinamy główki i przesmażamy je na rozgrzanej patelni na maśle, aż nabiorą złotego koloru i orzechowego smaku. Z wierzchu oprószamy je solą. Przesmażone szparagi odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
4.SCHŁADZAMY LODY:
Lody przekładamy do plastikowego pojemnika, zamykamy i wkładamy do lodówki, by lekko się zestaliły.
5.PODAJEMY LODY:
Schłodzone lody przekładamy do pucharków. Dekorujemy przesmażonymi na maśle główkami szparagów.
Domowe lody szparagowe

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIKSUJEMY SZPARAGI ZE ŚMIETANKĄ

Białe szparagi odsączamy z zalewy i przekładamy do wysokiego naczynia. Zalewę zachowujemy. Szparagi doprawiamy solą i cukrem. Dodajemy śmietankę i miksujemy całość za pomocą blendera na gładką, jednolitą masę.

2

WYRABIAMY LODY W MASZYNIE

Zmrożony wkład do maszyny do lodów umieszczamy w urządzeniu. Do środka wlewamy schłodzoną masę. Włączamy urządzenie i wyrabiamy masę ok. 15 minut.

3

PRZESMAŻAMY ZIELONE SZPARAGI

Z zielonych szparagów odcinamy główki i przesmażamy je na rozgrzanej patelni na maśle, aż nabiorą złotego koloru i orzechowego smaku. Z wierzchu oprószamy je solą. Przesmażone szparagi odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

4

SCHŁADZAMY LODY

Lody przekładamy do plastikowego pojemnika, zamykamy i wkładamy do lodówki, by lekko się zestaliły.

5

PODAJEMY LODY

Schłodzone lody przekładamy do pucharków. Dekorujemy przesmażonymi na maśle główkami szparagów.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

771 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

128,5 kcal

🥑

Tłuszcz

11,6 g

🌾

Węglowodany

5,1 g

🥬

Błonnik

1,9 g

💪

Białko

1,9 g

Podobne przepisy